MotoGP Portugal: Bagnaia heerst

Eén constante was er tijdens dit Portugese MotoGP weekend, of zeggen we twee elementen? Dat waren Francesco “Pecco” Bagnaia en…Ducati. De Italiaan pakte de eerste dubbel van dit seizoen, want na de sprintrace gisteren, won hij vandaag de Grand Prix.

Foto: ©motogp.com

De Ducati’s maakten deze keer een perfecte start en na de altijd warrige beginfase zagen we “Pecco” Bagnaia naar de leiding sprinten. Daarachter was er wat trek- en duwwerk tussen Oliveira (RNF Aprilia), Jorge Martin (Pramac Ducati) en Marc Marquez (Honda). Miguel Oliveira begeesterde de fans door eerst Marquez en dan Martin voor te gaan, en zich te nestelen op een tweede plaats. Het was Marc Marquez die de wedstrijd wat in zijn definitieve plooi deed vallen toen hij eerst Martin schampte, de controle over de Honda verloor en vol op Oliveira reed. Het betekende einde race voor Marquez en Oliveira, een Portugees publiek die in Marquez de vijand van de natie zag, en het wegzakken van Martin.

Vooraan leidde Bagnaia schijnbaar moeiteloos, al moest hij na halfkoers opletten voor een sterk terugkomende Maverick Vinales en de Aprilia. Maar wat Vinales ook deed, hij kon nooit dicht genoeg naderen om zich definitief in de slipstream te zetten van Bagnaia. Uiteindelijk koos “Top Gun” eieren voor zijn geld, lees: de tweede plaats. Achter het leidersduo vond Marco Bezzecchi met de Moony VR46 Ducati een goed teverdedigen derde plaats. De meeste strijd werd geleverd voor de vierde plaats. Die was eerst in handen van Alex Marquez (Gresini Ducati), die de dreiging van de beide KTM fabrieksmachines moest afhouden. Maar als twee honden vechten om een been… Uiteindelijk deed een zieke Johann Zarco een zeer goede zaak door met de Pramac Ducati niet enkel Quartararo (Yamah), Miller en Binder te verschalken, maar in de eindfase ook nog Alex Marquez! De Fransman strandde zo aan de voet van het podium dat werd gevormd door Bagnaia, Vinales en Bezzecchi. Met zijn twee zeges pakt Bagnaia uiteraard de leiding in het kampioenschap.

Moto2: Pedro Acosta bevestigt

Hij werd vooraf getipt als topfavoriet en weinig leek Acosta in de weg te kunnen staan…tot hij in de kwalificatie de verrassende Salac moest laten voorgaan voor de pole. Maar in de wedstrijd liet Pedro Acosta geen tijd verloren gaan. Hij stuurde de Red Bull Ajo machine zo snel mogelijk naar de leiding maar diende daarna Aron Canet achter zich te dulden. Canet volgde Acosta als zijn schaduw, plaatste aanval na aanval, maar Acosta zette geen wiel verkeerd. Met een drietal zeer sterke rondes op het einde van de wedstrijd sloeg hij uiteindelijk het gat, terwijl Canet koos voor de zekerheid van de tweede plaats. Onze landgenoot Barry Baltus reed een zeer mooie wedstrijd, werkte zich op een gegeven moment binnen de top 10, maar hij moest optornen tegen heel wat meer ervaren toppers en kwam tenslotte als elfde over de lijn.

Moto3: Holgado met zijn eerste

Daniel Holgado (Red Bull KTM Tech3) zegevierde in wat we “een typische Moto3 race” kunnen noemen. Heel wat gebakkelei, wat leiderswissels en een heetgebakerd pelotonnetje rijders dat op de finish afstormde. Holgado kon een sterke David Muñoz (BOE Motorsports) afhouden, die vanop een dertiende startplaats meevocht voor de leiding. De derde podiumtrede was voor Diogo Moreira (MT Helmets-MSI).

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.