Le Mans-rijders uit België en Nederland vieren honderdjarig jubileum

Ter gelegenheid van het honderdjarig jubileum van de 24 Uur van Le Mans vond in het wereldberoemde Louwman Museum in Den Haag een bijeenkomst van Le Mans-rijders uit België en Nederland plaats. Niet minder dan acht Le Mans-winnaars waren aanwezig, evenals Pierre Fillon, president van de Automobile Club de l’Ouest.

Tekst: © René de Boer

Foto’s: © Rebocar/R. de Boer

Het initiatief voor het evenement was afkomstig van Hans Hugenholtz, coördinator van de Club des Pilotes des 24 Heures du Mans in Nederland. “Ik vond dat het 100-jarig jubileum van de race ook in de lage landen in stijl moest worden gevierd en gelukkig kreeg ik geweldige ondersteuning van de Nederlandse importeurs van Audi, Porsche en Rolex, Toyota Gazoo Racing, het Louwman Museum, David Hart, RM Sothebys en Bontrup”, zei hij.

Algemeen erkend als een van de mooiste automobielcollecties ter wereld was het Louwman Museum een meer dan uitstekende locatie voor het evenement. In de indrukwekkende grote van het museum vond een ontvangst met champagne plaats. Diverse originele Le Mans-auto’s stonden er opgesteld, te weten de winnende Ecurie Ecosse Jaguar D-Type uit 1957, een Ford GT40, een Lotus Elite S2, een Talbot en een Alpine.

Tijdens een korte rondleiding door het museum, waarbij ook eigenaar Evert Louwman, diens neef Eric, president van de Louwman Group, en schoonzoon James Wood, een gepassioneerd historisch coureur, als gids optraden, konden andere Le Mans-raceauto’s als de klasse-winnende Lagonda uit 1939 en de Toyota TS050 Hybrid uit 2019 worden bewonderd. Na de rondleiding genoten de aanwezigen van een driegangendiner in een andere hal van het museum, waar een oud Nederlands dorpsplein is nagebouwd.

Met ook de Belgen

Tom Kristensen, recordwinnaar in Le Mans en de officiële ambassadeur van het honderdjarig jubileum van de race, was voor de gelegenheid naar Den Haag gekomen. De beide Nederlandse Le Mans-winnaars, Gijs van Lennep (1971 en 1976) en Jan Lammers (1988) waren aanwezig, evenals oud-winnaars Gérard Larrousse, Jürgen Barth, Kazuki Nakajima, Brendon Hartley en Emanuele Pirro.

Masato Hirai, Rob Leupen en John Steeghs vertegenwoordigden het Toyota Gazoo Racing Team. Net als Kazuki Nakajima en Brendon Hartley kwamen zij vrijwel direct uit Sebring, waar het team direct in aansluiting op het “Super Sebring”-raceweekeinde een driedaagse test had afgewerkt.

De aanwezige Belgische rijders waren Bas Leinders, Pierre Dieudonné (die op dezelfde dag zijn 76e verjaardag vierde), Eric van de Poele, Thierry Boutsen en Willy Braillard.

Naast racewinnaars Jan Lammers en Gijs van Lennep en organisator Hans Hugenholtz waren als Nederlandse Le Mans-rijders ook Jeroen Bleekemolen, Nick de Bruijn, Nicky Catsburg, Tom Coronel, Cor Euser, David Hart, Toine Hezemans, Jaap van Lagen, Max van Splunteren, Paul van Splunteren en Larry ten Voorde aanwezig.

Vele herinneringen en anekdotes werden uitgewisseld en alle aanwezigen beleefden een geweldige avond. Meer en meer wordt uitgekeken naar de jubileumeditie van de race in Le Mans!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.