WRC 2023: is Sébastien Ogier een kandidaat op de titel?

Wie de stand van het World Rally Championship 2023 erbij neemt, die schrikt misschien even. Na drie wedstrijden wordt het WK immers aangevoerd door Sébastien Ogier die slechts aan twee van die drie wedstrijden deelnam, maar wel al tweemaal won. De Franse meervoudige wereldkampioen neemt geen volledig WK voor zijn rekening, maar de vraag stelt zich wel, kan hij desalniettemin een negende titel behalen die hem op gelijke hoogte met Sébastien Loeb zou brengen?

Foto: © WRC

Vandaag is Sébastien Loeb nog steeds de recordhouder qua aantal WK-titels in de rallysport. De Fransman won er negen, tegen acht voor zijn dichtste achtervolger en landgenoot, Sébastien Ogier. Achter de beide Fransen volgen de Finnen Juha Kankkunen en Tommi Mäkinen, maar zij doen dat met vier titels wel op ruime afstand. Van de rijders die vandaan voltijds actief zijn in het WRC, hebben Ott Tänak en Kalle Rovanperä ieder één titel, Thierry Neuville blijft voorlopig op vijf tweede plaatsen steken. Logischerwijze lijkt één van die drie permanente rijders wel de wereldkampioen 2023 te worden, al kan Sébastien Ogier daar dus wel een stokje voor steken.

De vraag stelt zich dan, hoeveel wedstrijden heeft Ogier nodig om die negende titel binnen te halen, een negende titel die hem op gelijke hoogte van Sébastien Loeb zou brengen. Een zeer betrouwbare bron binnen WRC stelt dat Ogier dit jaar zeker negen wedstrijden zal rijden, daar waar de kalender dertien rally’s telt. Zweden liet de Fransman al aan zich voorbijgaan en ook in Portugal lijkt hij niet te starten. De volgende wedstrijd, de asfaltrally in Kroatië zal hij wel rijden, een wedstrijd die hij bij zijn laatste deelname in 2021 overigens won.

Even rekenen…

Om de kansen van Ogier in perspectief te zetten, rekenen we even. Stel dat de Toyota-rijder negenmaal zou winnen in negen wedstrijden, dan levert hem dat (zonder Powerstage-punten) maximaal 225 punten op. Als de huidige nummer twee uit de WK-tussenstand (Thierry Neuville) nog zevenmaal tweede zou worden achter Ogier en de overige drie rally’s zou winnen, dan komt onze landgenoot op 254 uit, niet zo gek veel meer dan Ogier. Mathematisch is kans zeker bestaande dat Ogier met een programma van negen wedstrijden zijn… negende kroon behaalt. Bovendien gaat hij er ook van uit dat Neuville, Tänak, Rovanperä, Breen, Evans en anderen elkaar uiteraard punten afhandig zullen maken. En last but not least, de laatste twee wedstrijden, Japan en Spanje zijn asfaltproeven, waar de startorde geen rol meer speelt en Ogier is zeker één van de betere asfaltrijders.

Er bestaan overigens precedenten: in 2006 miste Sébastien Loeb vanwege een blessure de laatste vier wedstrijden van het WK en toch slaagde de Fransman er in wereldkampioen te worden, weliswaar met amper één punt voorsprong op Marcus Gronhölm. In een verder verleden (1988) reed de Italiaan Miki Biasion amper zes van de dertien wedstrijden en ook hij pakte de titel.

Hoe dan ook, Ogier wordt dit jaar een factor waar de titelpretendenten zeker rekening mee zullen moeten mee houden…

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.