IAME Series: favorieten tekenen present

De eerste verdicten zijn gevallen in de IAME Series Benelux tijdens de seizoensstart in Mariembourg. Na een spectaculair weekend op het circuit van de Karting des Fagnes zijn Sacha van’t Pad Bosch (X30 Junior), Antoine Venant (Mini), Luis Bielande (Mini Rookie), Sten Dorian Piirimägi (X30 Super Shifter), Jim Ringelberg (X30 Master) en Pierre Mochalski (X30 Senior Cup) de eerste winnaars van dit seizoen

(Persbericht & foto: © IAME Series Benelux)

Met 285 ingeschreven piloten en een vijftiental vertegenwoordigde nationaliteiten heeft de seizoensstart van de IAME Series Benelux in Mariembourg alle beloftes ingelost! De eerste kwalificaties en wedstrijden van het seizoen werden op een zowel droge, natte, als doornatte piste, waardoor de spanning zelfs bij de toeschouwers te voelen was. En in deze, met momenten, moeilijke omstandigheden wisten de favorieten zich over het algemeen goed stand te houden. We kijken even terug op de prestaties van deze eerste ronde van het seizoen!

X30 Junior: van’t Pad Bosch ongenaakbaar

Sascha van’t Pad Bosch kon geen betere start van zijn seizoen in X30 Junior (12-15 jaar) wensen met de beste tijd tijdens de oefensessies, laureaat in elk van zijn drie kwalificatiemanches en als winnaar in de Finale. Maar we mogen in alle geval niet zeggen dat de Nederlander een makkelijke taak had! Zelfs al moesten ze zich tevreden stellen met de twee kleinste treden van het podium, toch bleven Patrice Kowalewski en Rocco Coronel (zoon van Tom) druk zetten tot de laatste meters van de Finale. Na hen kon Alexi Constant net de vierde plaats veiligstellen na een mooi duel met de meest performante van de rookies, de Ier Tadgh Buckley. De Brit Eden Spanswick, de Fransman Roméo Roussel, Roberto Baas, Tyron Kinard en de Nederlander Quinten van Leeuwen vervolledigden de Top 10. Een resultaat dat ook Jack Buckley, Thomas Quincé en Colin Cronin konden behalen, indien ze geen tijdstraf hadden opgelopen (losgekomen voorspoiler en/of duwen).

X30 Senior: Ingekorte Finale en een opgeschort klassement

De X30 Senior categorie (14-29 jaar) heeft de gewoonte om spannende Finales te bieden, maar de weersomstandigheden boven Mariembourg beslisten er helaas anders over! Na een start op een droge omloop, kwam de regen al vlug zijn optreden maken wat de koersdirectie er toe verplichtte om de slow procedure in te schakelen en deze aan te houden tot de aankomst. Het peloton werd dus aangevoerd door de Spanjaard Ruben Moya, Elie Goldstein, Luca Griggs, Clément Outran en Sam Balota. Er werd desalniettemin geen winnaar aangeduid vanwege uitgebreide technische conformiteitscontroles. We vermelden toch graag het goeie debuut van Aaron Ferrazzano in de koninginneklasse. We kunnen zeggen dat de overstap van de X30 Junior kampioen van 2022 naar de hogere klasse, met een plaats in de voorlopige Top 8, geslaagd is.

Mini: Venant, beslissing op de groene tafel

Hij werd genoemd als één van de favorieten in de Mini klasse (10-12 jaar) en heeft deze rol ook waargemaakt! Dankzij zijn derde plaats na de kwalificaties en zijn overwinning in de Finale pakte Antoine Venant de leiding in de IAME Series Benelux. Gilles Herman had op het circuit van de Karting des Fagnes nochtans een perfect weekend gerealiseerd toen hij als eerste de geblokte vlag voorbij ging, maar de vicekampioen van 2022 zag zich uiteindelijk gedeklasseerd in de Finale omdat hij te licht was bij de weging nadien. Dit speelde in het voordeel van huidig titelhouder Mini Rookie Priam Bruno en de Nederlander Tom Alderliesten die de tweede en derde trede van podium konden betreden. De Top 5 werd vervolledigd door Edouard Godfroid en Stig De Raedemaecker, gevolgd door Juste Mulder en poleman Noah Grignet. Eens te meer hebben de jonge wolven het publiek een mooie strijd aangeboden…

Mini Rookie: Luis Bielande markeert zijn territorium

Voor Luis Bielande volgen de weekends elkaar in snel tempo op en het resultaat is steeds gelijkaardig. Nadat hij de eerste manche van de IAME Series Netherlands had gewonnen, één week vroeger in Mariembourg, kon de jonge Belg ook de eerste Finale van het seizoen in het Benelux kampioenschap op zijn naam schrijven. Hiermee bevestigd hij alvast dat hij een serieuze titelkandidaat is voor de titel in Mini Rookie (7-10 jaar). Op de tweede plaats vinden we Henri-Constant Kumpen terug. Als zevende op de startgrid kon de zoon van autocoureur Anthony een mooie remonte maken om zo de zilveren medaille te veroveren voor Lewis Boodts.
Patrick Kristiansen was eveneens auteur van een fantastische remonte van de 18 de naar de 4 de plaats! Aan de finish ging de Noor een groepje voor, gevormd door Levin Barbier, Antoine Bouts en Lukas Pelizzari. Tijs Richard, die een tijdstraf van drie seconden kreeg voor het te vroeg verlaten van zijn rijlijn bij de start, moest zich tevreden stellen met een 8 ste plaats voor Jesse Hoogewys en Jason Lieveld.

X30 Senior Cup/X30 Master: Mochalski en Ringelberg in vorm

De terugkerende Matteo Raspatelli, die auteur was van de pole en leider was na de kwalificaties in de X30 Senior Cup (18-29 jaar), bewees dat hij nog niets van zijn kunnen is verloren. Maar in de Finale kon de Sambrevillois zijn eerste plaats niet bevestigen tegenover een autoritaire Pierre Mochalski. De Fransman kon zijn eerste overwinning behalen in de IAME Series Benelux met meer dan twee seconden voorsprong. En waar was de titelverdediger in heel dit verhaal? Hij toonde zijn regelmatigheid door derde te eindigen voor Anthony Moonen en Olivier Palmaers.

In X30 Master (30-39 jaar) toonde Jim Ringelberg zich de snelste in de Finale. Na net naast de titel te hebben gegrepen in 2022, bevestigde de Nederlander opnieuw dat hij een serieuze titelkandidaat is dit jaar. Maar er zijn in realiteit twee grote winnaars in Mariembourg: Hubert Bauthier, tweede in de Finale en eerste na de kwalificaties, neemt de leiding in het kampioenschap vooraleer af te zakken naar Ostricourt in mei. Na een mindere start in het begin van de meeting is Bjorn Verhamme goed teruggekeerd en kon hij de strijd eindigen met een derde plaats voor Nicolas Chapelle en Sebastiaan Koppenol. We noteren eveneens de overwinning van Jan Van Assche in het Gentlemen klassement.

X30 Super Shifter: overwinning voor de terugkerende Piirimägi

Bij zijn terugkeer in de IAME Series Benelux liet Sten Dorian Piirimägi van zich spreken in de X30 Super Shifter categorie (175cc motor met versnellingsbak). Zelfs met betere en mindere momenten tijdens de kwalificaties kon de Estse piloot zich in de Finale de betere tonen van Sam Claes en drievoudig kampioen Christof Huibers. Dat belooft alvast voor het vervolg van het seizoen met dit trio! Aan de voet van het podium vinden we Guillaume Carette en Bart Ploeg, die zijn debuut maakt in deze klasse, binnen een fractie van elkaar. Het minste dat we kunnen zeggen is dat de Nederlander nu al, bij zijn debuut, zijn snelheid heeft getoond. Jimmy Deveen, Darragh Adriaenssens, Senne Vos, Hugo Besson en Kevin Delcroix (beste « Master ») vervolledigen de Top 10 van deze eerste afspraak van het seizoen. De volgende manche vindt plaats in Ostricourt van 12 t.e.m. 14 mei!

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.