CrowdStrike Spa 24: de deelnemende merken één voor één

Op 1 en 2 juli vindt de CrowdStrike 24 hours of Spa plaats met acht verschillende automerken op deelnemerslijst. Dit is een overzicht van alle deelnemende merken en hun wagens.

(Foto’s: © SRO/GT World)

Aston Martin (Vantage AMR GT3):

Aston Martin kan buigen op een lange geschiedenis in Spa-Francorchamps, met als hoogtepunt de overwinning in de 24 uur van 1948. Het merk is een vaste waarde in het GT-tijdperk, en is ook in 2023 van de partij dankzij het Spaanse Bullitt Racing, dat zijn debuut maakt in de CrowdStrike 24 Hours of Spa met een Silver Cup wagen. Het team doet een gooi naar een tweede klassezege voor Aston sinds in 2011 de GT3-regels werden ingevoerd, na de memorabele Pro-Am zege voor Oman Racing by TF Sport’s in 2019.

Audi (R8 LMS GT3 EVO II):

Audi domineerde de eerste jaren van het GT3-tijdperk, maar weet al sinds 2017 geen algemene zege meer te scoren. De gooi om opnieuw bij de top te geraken wordt aangevoerd door de meest recente winnaar, Saintéloc Junior Team, terwijl ook Tresor Orange1 en Comtoyou Racing Pro-wagens inzetten. Nieuwkomer Comtoyou heeft nog twee andere auto’s aan de start, één in de Gold Cup en één in Pro-Am, terwijl Boutsen VDS de lokale fans nog wat meer reden tot juichen wil geven in de Gold en Silver categorieën. Tresor Attempto Racing verdeelt zijn auto’s tussen Gold en Bronze, terwijl Saintéloc ook nog een Silver laat rijden. Het Audi-contingent wordt vervolledigd door Bronze Cup-deelnemers CSA Racing en Chinese renstal Uno Racing Team, die allebei hun CrowdStrike 24 Hours of Spa-debuut maken.

BMW (M4 GT3):

BMW is sinds 2018 op zoek naar een 25ste overwinning en in de paddock leeft misschien wel het gevoel dat dat dit jaar zal lukken. Team WRT vormt een belangrijke aanwinst voor de BMW-troepen. De tweevoudige algemene winnaar brengt twee Pro-wagens en onder andere Maxime Martin, Dries Vanthoor en Valentino Rossi aan de start. Er zijn nog twee andere Pro-wagens, dankzij Rowe Racing, zelf ook een dubbele winnaar in de Ardennen en ongetwijfeld een zegekandidaat in 2023. Walkenhorst Motorsport is de meest recente winnaar met een BMW en laat dit keer wagens rijden in de Silver en Bronze Cup, terwijl Team WRT ook nog auto’s in Gold en Bronze inzet.

Ferrari (296 GT3 / 488 GT3):

Ferrari wist in 2021 de 24 Uur te winnen en stond vorig jaar op het algemene podium. Verder hebben ze unieke erelijst in de Pro-Am categorie. Dit jaar zet het de nieuwe 296 GT3 in, en in Maranello hoopt men dat die het succes van de 488 kan verder zetten. AF Corse leidt de aanval met twee Pro-wagens, allebei bemand door een volledige line-up van Ferrari Competizioni rijders. Het Italiaanse team laat ook twee wagens rijden in de Bronze Cup, met op de #52 een duo van meervoudige klasse-winnaars: Louis Machiels en Andrea Bertolini. Samantha Tan is er ook opnieuw bij, als deel van het nieuwe ST Racing with Rinaldi, dat voor de Pro-Am eer gaat met een 488 GT3 die al vijf keer de klasse wist te winnen.

Lamborghini (Huracán GT3 EVO2):

Kan dit het jaar voor Lamborghini worden? Met een nieuwe auto, de aanwezigheid van Iron Lynx (winnaar in 2021) en de terugkeer van K-PAX Racing zijn er redenen genoeg om te geloven dat het Italiaanse merk dit keer kan zegevieren in de Ardense klassieker. Iron Lynx laat ook in de Gold Cup een wagen rijden, terwijl er in de Silver Cup twee auto’s van het ervaren Grasser Racing present tekenen, samen met een bolide ingezet door VSR. Het damesteam van Iron Dames mikt op in de Bronze Cup op een vervolg op de klassezege in 2022 en krijgt er het gezelschap van  AGS Events. Meervoudige klasse-winnaar Barwell Motorsport komt aan de start in Pro-Am, net als Leipert Motorsport. Met minstens één wagen in elk van de vijf klassen lijkt 2023 een groots jaar te worden voor Lamborghini.

McLaren (720S GT3 EVO):

McLaren beschikt dit jaar over een nieuwe auto, met de opgefriste 720S Evo die in de Fanatec GT Europe-race in Monza zijn debuut zou moeten maken. De hoop op een algemene zege rust bij Garage 59, dat dankzij enkele jonge talentvolle rijders terugkeert naar Pro. Maar de echte sterkte van het Britse merk ligt in de Bronze Cup, waar niet minder dan vijf exemplaren van de 720S Evo om de zege zullen strijden. Garage 59 zet ook daar een auto in en laat samen met Sky Tempesta Racing de #93 McLaren rijden. Een vergelijkbaar verhaal bij Optimum Motorsport, dat naast de #5 ook de zusterwagen van Inception Racing laat rijden. Nieuwkomer 7TSIX maakt het McLaren contingent vol, dat althans qua aantal een serieuze kans maakt op Bronze Cup glorie.

Mercedes-AMG (AMG GT3):

Mercedes-AMG wordt het best vertegenwoordigde merk in de 2023 CrowdStrike 24 Hours of Spa, met niet minder dan 16 wagens. Titelverdediger Akkodis ASP tekent present met twee Pro-wagens, terwijl in de topklasse ook Mercedes-AMG Team GruppeM en Mercedes-AMG Team AlManar een auto inzetten. Winward Racing laat er twee rijden in de Gold Cup, terwijl Madpanda Motorsport mikt op een tweede Silver Cup winst. GetSpeed heeft al één wagen in Silver en één in Bronze bevestigd. Verder zijn er ook nog Bronze-bolides voor SunEnergy1 Racing, Haupt Racing Team, Akkodis ASP en het Theeba Motorsport team van de Saoedische amazone Reema Juffali’s en Pro-Am auto’s voor CrowdStrike Racing by Riley en Haupt Racing Team. Laatstgenoemde zet ook nog een derde AMG GT3 in, maar er moet nog worden bepaald in welke klasse dat zal gebeuren. Eén ding is zeker: bij Mercedes-AMG halen ze dit jaar alles uit de kast.

Porsche (911 GT3 R):

Ook de nieuwe Porsche 911 GT3 R is talrijk aanwezig in de 2023 CrowdStrike 24 Hours of Spa. Er zijn de full-season Pro-auto’s van Dinamic GT Huber Racing en Rutronik Racing, terwijl ook Manthey EMA een potentiële winnaar op de grid zet. Dinamic GT Huber Racing heeft nog twee andere auto’s rijden, één in Silver Cup, en één in Bronze. Er zijn nog vijf andere Porsches in Bronze Cup, ingezet door CLRT, Herberth Motorsport, Huber Motorsport, Team Parker Racing en Pure Rxcing. Verder ook vier Porsches in Pro-Am, dankzij Car Collection Motorsport, GMG Racing, Grove Racing en Modena Motorsports. Eén en ander betekent dat het merk uit Stuttgart het best vertegenwoordigde merk in zowel de Bronze als Pro-Am klasse is.

De volledige deelnemerslijst vindt u hier:

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.