FIA WEC Sebring: een dominante zege voor Toyota, De Pauw net naast podium in GTE Am

Toyota stak er met kop en schouders bovenuit bij deze eerste wedstrijd van het seizoen, de 1000 Miles of Sebring. Het Japanse team koppelde een vlekkeloze race aan betrouwbaarheid en snelheid. Mike Conway, Kamui Kobayashi en José Maria Lopéz wonnen met twee seconden voorsprong op hun teamgenoten Brendon Hartley, Ryo Hirakawa en Sébastien Buemi. Ferrari mocht mee op het podium dankzij een derde plaats van het trio Fuoco-Molina-Nielsen, die twee ronden achterstand hadden op de winnaars. Na een spannend slot bij LMP2 ging de zege in die klasse naar Hertz Team Jota. Corvette Racing won met een ruime voorsprong LM GTE Am.

(Foto: © Toyota Gazoo Racing WEC)

Met veel verwachting werd uitgekeken naar de eerste wedstrijd om het FIA WEC 2023. Toyota bezweek niet onder de druk van topfavoriet en won overtuigend op de Sebring International Raceway. De wedstrijd die acht uur duurde gaf ook een zicht op de prestaties van de volledig nieuwe wagens. Ferrari debuteerde prima met de 499P, die uiteraard een eigen ontwikkeld hybride systeem aan boord heeft. De Italiaanse schone reed probleemloos, met uitzondering van een aanrijding van de #51 met een Ferrari uit de GT-categorie. De laatste podiumplaats voor Ferrari in het World Endurance Championship is 50 jaar geleden. Het waren de tweede en derde plaats van de Ferrari 312 PB van Ickx-Redman en Merzario-Pace tijdens de 6 uur van de Glen op 21 januari 1973.

Cadillac en Porsche in achtervolging

Cadillac moest slechts een tiental seconden toegeven op de #50 Ferrari en eindigde vierde. De plaatsen vijf en zes gingen naar Porsche, dat toch snelheid te kort kwam. Het trio Estre-Lotterer-Vanthoor leek lang op weg naar vijf, maar een probleem bij het wegrijden tijdens een van de laatste pitstops belette dit. Laurens Vanthoor reed een sterk wedstrijdbegin en zette de snelste wedstrijdronde van zijn wagen op de tabellen.

Peugeot was de grote tegenvaller van dit openingsweekend. Beide wagens bereikten de finish, maar door technische problemen op geruime achterstand. De #93 telde 26 ronden minder dan de winnaar en voor de #94 waren het zelfs 98.  Vanwall zag, ondanks enkele problemen, bij zijn eerste optreden in Hypercar de geblokte vlag, op 24 ronden van de winnende Toyota. Glickenhaus viel uit.

LMP2: regerend kampioen Jota wint met gelegenheidsteam

Door de uitgestelde levering van zijn Porsche 963, kwam Jota met een tweede Oreca 07 in Florida aan de start. De toekomstige 963-rijders Will Stevens en Yifei Ye werden aan David Beckmann gekoppeld. Het team was constant vooraan te vinden en bouwde stelselmatig een voorsprong uit. In de slotfase rees echter de vraag wie de ideale strategie had en eventueel een laatste tankstop kon uitsparen.

Op elf minuten van het einde maakte Hertz Team Jota een finale pitstop en Stevens kwam in het zog van de Prema Oreca van Mirko Bortolotti op de baan. Op minder dan vier minuten van het einde ging ook Bortolotti tanken. Zo won Jota met minder dan drie seconden voorsprong op de #22 van United Autosports. Doriane Pin, Mirko Bortolotti en Daniil Kvyat werden derde.

Laten we ook het prima debuut van de negentienjarige Doriane Pin even in de verf zetten. De Française zette de stap van het GT-racen naar de prototypes en deed dit voortreffelijk. Ze bleef bij haar debuut in LMP2 foutloos en met haar beste wedstrijdronde (1:52.185) was ze sneller dan diverse gevestigde waarden.

Rui Andrade, Robert Kubica en Louis Delétraz eindigden met de #41 van Team WRT als vijfde, hun teamgenoten Sean Gelael, Ferdinand Habsburg en Robin Frijns werden zevende.

LM GTE Am: een oververdiende zege voor Corvette Racing

Na het terugvallen van de #85 Iron Dames Porsche lag de weg open voor Corvette Racing. Ben Keating, Nicolas Varrone en Nicky Catsburg reden onbedreigd naar de zege. De #77 Dempsey-Proton Porsche werd tweede, gevolgd op plaats drie door de #57 Kessel Ferrari. Ulysse De Pauw nam de laatste twee uur voor zijn rekening en finishte, met teamgenoten Stefano Constantini en Simon Mann, met zijn AF Corse Ferrari als vierde bij zijn debuut in het wereldkampioenschap. Alessio Picariello werd aan de zijde van Claudio Schiavoni en Matteo Cressoni zesde met de Iron Lynx Porsche. Iron Dames Sarah Bovy, Michelle Gatting en Rahel Frey werden achtste, na een schitterend wedstrijdbegin van Bovy.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.