FIA WEC Sebring: terugblik op testen, focus op seizoenstart

Toyota domineerde de testdagen in Sebring en net zoals de voorbije jaren is het team favoriet bij de start van het seizoen. Cadillac kwam het dichtst bij de Japanners, kort daarop gevolgd door Porsche. Vrijdag vindt de eerste race van het seizoen plaats: de 1000 Miles of Sebring en dit is wat de betrokkenen er zelf over denken.

(Foto’s: © FIA WEC, Toyota en Peugeot)

Kamui Kobayashi (Toyota):

“De testen gingen best goed en de rondetijden zien er ook goed uit, maar dit was natuurlijk maar een test: de race zal anders zijn. Dit seizoen is er meer concurrentie, maar dat verandert niets aan de taken tijdens de testen en de oefensessies. Dit jaar kunnen we ons geen fouten veroorloven, omdat we dan veel posities kunnen verliezen.”

José María López (Toyota #7-rijder)

“Onze wagen heeft goed gepresteerd, maar dat is niet per se een afspiegeling van wat er in de race vrijdag zou kunnen gebeuren. We moeten aan de auto blijven werken, want we weten dat de concurrentie steeds beter wordt. Het is echter wel positief om op deze manier te starten: beide wagens stonden vooraan. Ik kijk uit naar vrijdag.”

Sébastien Buemi (Toyota #8-rijder)

“Het is leuk om zoveel Hypercars op de tijdstabellen te zien; dit is een geweldig moment voor de uithouding in de autosport. We zagen er gedurende de twee dagen competitief uit en we toonden betrouwbaarheid op een uitdagend circuit en warme omstandigheden. Alles is positief, maar we weten niet hoe hard iedereen pusht en hoeveel meer potentieel ze hebben. We zullen het pas zien tijdens de race vrijdag.”

Ryo Hirakawa (Toyota #8-rijder)

“Het is positief om de goede resultaten te zien, maar het is nog te vroeg om veel te zeggen over de prestaties. We weten nog niet hoe goed de concurrentie is. Ik ben tevreden en waardeer het harde werk van het team om een vernieuwde wagen te brengen die dit weekend soepel werkte.”

Earl Bamber (Cadillac #2-rijder)

“Het is geweldig om terug op Sebring te zijn. Cadillac heeft hier veel succes gehad, waaronder onze overwinning vorig jaar. Nu zijn we hier met een andere uitdaging en we kijken er naar uit. De testdagen verliepen goed, we stonden elke sessie in de buurt van de eerste plek. Het is een gloednieuw team en we zijn allemaal nog aan het leren, maar we kijken uit naar de race.”

Richard Westbrook (Cadillac #2-rijder)

“De race wordt fascinerend, niet alleen voor ons, maar ook voor de fans. Volgens mij is iedereen enthousiast om te zien hoe het kampioenschap zal verlopen. We weten een beetje hoe we ons verhouden tot Porsche, maar we gaan het grote onbekende tegemoet met de Hypercars. We kunnen niet wachten om aan het nieuwe seizoen te beginnen.”

Paul Di Resta (Peugeot #93-rijder)

“Sebring wordt een grote test voor ons, vooral omdat ons uithouding-avontuur pas een jaar geleden begon en dit ons eerste volledige FIA WEC-seizoen wordt. We zullen onze mouwen moeten opstropen en zo hard mogelijk tegen de concurrentie vechten. Onze voorbereiding was gericht op de betrouwbaarheid en prestaties van de wagen en we hebben verschillende duurtesten gedaan.”

Jean-Eric Vergne (Peugeot #93-rijder)

“Ik denk dat het geweldig is voor het WEC om zo veel teams te hebben, het zal veel belangstelling voor de sport creëren en als coureur heb je het gevoel dat je deel uitmaakt van een nieuwe generatie. Vandaag kunnen we ons nog niet vergelijken met de andere teams, dat kan pas na de eerste race op Sebring.”

Loic Duval (Peugeot #94-rijder)

“Het is behoorlijk sexy om een veld te zien met geweldige teams, wagens en rijders. Er zal veel strijd zijn op de baan, dus ik kijk er echt naar uit. Terugkomen naar het WEC is ook belangrijk voor mij. Ik heb het in 2016 verlaten en om nu terug te komen met de kans om het kampioenschap en de 24 uur van Le Mans te winnen, is iets heel moois.”