FIA ERC Fafe: Haydon Paddon in extremis winnaar van een hoogstaande seizoensopener

Het EK Rally is het seizoen 2023 erg goed gestart. De opener van het seizoen, de ERC Rally Serras De Fafe e Felgueiras, was een echte thriller tussen toprijders. De zege was in extremis voor de Nieuw-Zeelandse ex-WRC-winnaar Haydon Paddon in een Hyundai i20 Rally2. Hij haalde het voor de Noor Mads Ostberg in een Citroën C3 Rally2 en Georg Linnamaë aan het stuur van een tweede Hyundai.

Foto: © FIA ERC

De grote pechvogel van de wedstrijd in Noord-Portugal was echter Mikko Heikkilä in een Skoda. De Finse kampioen startte als leider aan de Powerstage, maar na tien kilometer reed hij lek en weg was de zege. Paddon stond voor de slotproef slechts enkele tellen achter zijn rivaal en pakte dus zijn eerste overwinning in het FIA ERC 2023. 

Mads Ostberg werd tweede op 10,8 seconden, na een degelijke wedstrijd waarin hij vooral op zaterdag liet zien dat hij nog steeds de snelheid had. De derde podiumplaats was voor een regelmatige Georg Linnamaë (Hyundai). Nikolaj Marczyk (Skoda) en Yoann Bonato (Citroën) maakten de top 5 volledig, voor een andere ongelukkige held, Craig Breen (Hyundai) die zaterdag lek reed. Mikko Heikkilä werd nog achtste. 

Het is nu wachten tot 5-6 mei en de rally van Canarische Eilanden voor de tweede manche van een kampioenschap dat een hele stap vooruit heeft gezet.