Daytona 24: opschudding na inbreuk op reglement van winnende team

Opvallend nieuws van over de Atlantische Oceaan. Het winnende team van de voorbije 24 Uur van Daytona, Meyer Shank Racing, is door zijn eigen constructeur, Acura, bij de federatie IMSA aangegeven wegens het niet respecteren van het technische reglement.

Herinner u dat Tom Blomqvist, Colin Braun, Helio Castoneves en Simon Pagenaud met een gloednieuwe LMDh Acura ARX-06 GTP van Meyer Shank Racing eind januari de voorbije 24 Uur van Daytona hebben gewonnen. Wel na die zege heeft Acura aan de federatie IMSA een inbreuk van het technische reglement gemeld en na een onderzoek van een maand blijkt dat er effectief problemen geweest zijn. Het team heeft de opgelegde bandendrukken niet gerespecteerd en foute informatie aan Michelin bezorgd.

In een officiële aankondiging legt IMSA uit dat Honda Performance Department (HPD) zelf de inbreuk blootlegde en aan de IMSA meldde. Na een onderzoek besloot de IMSA hard op te treden met niet minder dan zes bestraffingen voor het betrokken team:

– Verlies van 200 punten in het IMSA rijders- en constructeurskampioenschap.
– Verlies van alle IMSA Michelin Endurance Cup punten.
– Verlies van het prijzengeld voor de 24 uur van Daytona.
– Een 50.000 dollar geld boete
– Teamvertegenwoordiger Mike Shank is geschorst tot 30 juni 2023.
– Engineer Ryan McCarthy ziet zijn jaarlijkse IMSA-accreditatie ingetrokken voor onbepaalde duur.

Meyer Shank Racing behoudt vreemd genoeg de overwinning, maar het zijn nu Wayne Taylor Racing en Filipe Albuquerque, Louis Delétraz, Brendon Hartley en Ricky Taylor die in het IMSA-kampioenschap overnemen, vlak voor de 12 Uur van Sebring.

Het team neemt alle verantwoordelijkheid op zich en ontsloeg ook al een medewerker: