Winterkoningen: James Wharton

De 16-jarige Australiër James Wharton kreeg karting met de paplepel ingegoten. Ook vader James reed immers op karts. Zoon James werd nog voor zijn derde verjaardag in de kart geschoven en uiteraard kruipt het bloed waar het niet gaan kan: in 2016 begon James Wharton aan competitiekarting te doen. Wellicht zal later blijken dat “de rest geschiedenis was”…

Foto: ©premaracing.com/media

Hij is een absolute fan van Daniel Ricciardo, hangt al jarenlang het nummer 13 aan en is sinds 2020 lid van de Ferrari Driver Academy.

Na een jaartje karts in Australië toog Wharton onmiddellijk richting Europa, want wie een carrière wil uitbouwen die moet nog steeds op het oude continent aan de slag. Hij leverde wat adelbrieven af in Rotax Max karting en werd in 2020 geselecteerd door Motorsport Australia voor deelname aan de Ferrari Driver Academy Scouting World Finals. Hij liet deze kans niet onbenut en werd uiteindelijk gekozen om deel uit te maken van het “junior” team van de iconische F1 constructeur.

Na testruns in de Formule 4 trad hij aan in het Italiaanse kampioenschap en in dat van de Verenigde Arabische Emiraten. In het Midden-Oosten haalde hij deze (2023) winter dan ook zijn eerste grote titel in de autosport: het UAE F4 kampioenschap. Daartoe rekende hij in een zenuwslopende campagne af met de nieuwe wonderboy: de Fin Tuukka Taponen.

De toekomst ligt nu open voor deze jonge Australiër, die eerst zijn kans zal wagen in de diverse Formule 4 kampioenschappen in Europa met het Italiaanse topteam Prema Racing. Eén of meerdere titels in die discipline kunnen hem op weg zetten naar de hogere regionen van de autosport.