GT4 European Series: Xwift Racing Events met Antoine Potty en Toyota

Xwift Racing Events is ondertussen een bekende naam op de Benelux-autosportscène en het team zet in 2023 ook zijn eerste stappen richting de internationale GT-racerij. Na onder meer zeges in de diverse klassen van de 24 Hours of Zolder, overwinningen in de Supercar Challenge en succes in de 24H Series, schakelt de formatie van Pieter Denys nu een versnelling hoger met de inzet van een Toyota GR Supra GT4 EVO in de GT4 European Series, één van de succesformules van de internationale gerenommeerde promotor SRO. Het Belgische team doet voor die uitdaging een beroep op twee jonge, maar zeer getalenteerde rijders: de Fransman Etienne Cheli en de Belg Antoine Potty.

Xwift Racing Events is het geesteskind van de Oost-Vlaamse ondernemer Pieter Denys, die zelf ook al enkele seizoenen met succes achter het stuur van diverse racewagens kruipt, niet alleen in eigen land, maar met evenveel plezier tijdens wedstrijden van de VLN op de mythische Nürburgring.

De successen van het team de voorbije jaren, niet in het minst tijdens de 24 Hours of Zolder, zijn het resultaat van professioneel werk van een hele groep van gepassioneerde medewerkers”, legt Pieter Denys uit. “Afgelopen winter vielen de puzzelstukken samen om een versnelling hoger te schakelen en in samenwerking met één van de meest succesvolle constructeurs uit de internationale autosport een programma in de GT4 European Series op poten te zetten We doen mee met een Toyota GR Supra GT4 EVO, ontwikkeld en gebouwd door TOYOTA GAZOO Racing Europe, voor twee razendsnelle jongens: de Fransman Etienne Cheli en de Belg Antoine Potty. We zijn er ons terdege van bewust dat het ons eerste seizoen op internationaal niveau zal zijn, maar met twee sterke namen achter het stuur, van een zeer succesvolle GT4-wagen, mogen we tegelijkertijd ook ambitieus zijn.”

Antoine Potty, de jongere broer van Maxime Potty, wordt in april 20, maar heeft al heel wat adelbrieven in de racerij. Niet alleen was hij succesvol in het karting, maar sinds 2020 is hij één van de vaste waarden in de GT4 European Series. In 2021 werd hij Europees vice-kampioen GT4 met een Supra. Inmiddels is hij ook een van de testrijders van de GR Supra GT4.

Etienne Cheli is twee jaar ouder dan zijn teamgenoot en heeft een vergelijkbaar traject achter de rug, met een degelijke kartopleiding (nationaal en internationaal), een tweede plaats in de F4 Feed Racing op 50 kandidaten (racewagen beheerd door Jacques Villeneuve, wereldkampioen Formule 1), één F4-race op Paul Ricard (top-8), waarna hij in 2021 deelnam aan twee meetings van het Franse GT4 FFSA kampioenschap (twee podiumplaatsen in Pro-Am) en vervolgens twee volledige seizoenen in het Franse en Europese GT4 kampioenschap in 2022 in de Pro-Am categorie aan het stuur van de GR Supra GT4 (met enkele rondenrecords en twee poleposities) waarin hij gedegen ervaring opdeed in de categorie.

De GT4 European Series is een competitie voorbehouden aan GT4-wagens van zeer diverse en mythische sportwagenmerken, met naast Toyota, onder meer ook Alpine, Aston Martin, BMW, Chevrolet, McLaren, Mercedes-AMG en Porsche. Het kampioenschap bestaat uit zes meetings met telkens twee wedstrijden van 60 minuten, met één verplichte pitstop. De competitie start eind april op het F1-circuit van Monza en loopt vervolgens via Paul Ricard (Fra), Spa-Francorchamps (Bel), Misano (Ita), Hockenheim (Dui) en Barcelona (Spa).