BRC Haspengouw: Potty verrassende leider na eerste lus, Princen tweede

In en om Sint-Truiden is met de 25ste editie van de Rally van Haspengouw het Belgian Rally Championsip 2023 van start gegaan. Om 8u30 vertrok de eerste deelnemer in Walshoutem en ondertussen zijn al vier proeven van de twaalf afgewerkt. De enigszins verrassende leider is Maxime Potty in de Citroën C3 Rally2 van het Franse PH Sport. 

Zowel Walshoutem als Gingelom gingen naar de jonge Maxime Potty, in de eerste KP ex-aequo met Kris Princen (PH Sport Citroën), terwijl diezelfde Princen in de tweede KP 1,2 seconden moest toegeven. Princen verloor op een zeer modderige proef van Boekhout net iets meer tijd, en daar ging de scratch naar Gino Bux in de SXM Volkswagen Polo GTi. De vicekampioen van 2022 was net geen seconde sneller dan de leider, Potty. Bux won opnieuw in Gelmen, de vierde van de dag, voor Potty en William Wagner (Polo). Kris Princen werd zesde, en blijft tweede op 6,3 seconden, voor Wagner op 8 seconden en Bux op 10 seconden.

Adrian Fernémont volgt op 12″2, voor Cédric Cherain op 15″0, die voor de tweede ronde de afstellingen wat harder wil zetten. Bastien Rouard, hier genavigeerd door Johan Jalet, bouwt het ritme op in zijn eerste rally met de Hyundai i20 N Rally2. Hij is voorlopig sneller dan Cédric De Cecco, die twee proeven reed met te weinig bandendruk omdat zijn spanningsmeter niet op de juiste stand stond. De top 10 wordt afgesloten door Jonas Langenakens, sterk met zijn vertrouwde Lancer Evo7, voor Charles Munster. De Porsches kunnen zich voorlopig niet mengen tussen de Rally2’s. Gunther Monnens is de snelste van de Porsche-rijders op de 16de plaats. 

In de Moood M-Cup voert lokale specialist Patrick Diels het veld aan voor Bjorn Syx en Philip Lommers. In het Junior BRC is Jonas Dewilde leider en in Historic voert Dirk Deveux het peloton aan voor… Tom Boonen, die met volle teugen genoot van zijn openingsronde in de Rally van Haspengouw.

De tweede lus start om 12u49 in Walshoutem.