Daytona 500: Ricky Stenhouse opent 75ste NASCAR seizoen

Ricky Stenhouse Jr. won zondagnacht de langste Daytona 500 ooit. Verrassend, in die zin dat het kleine team JTG Daugherty Racing al heel lang (2014) geen race meer had gewonnen in de top divisie van NASCAR. Stenhouse zelf prijkte al wel op het palmares, hij won nog op deze omloop de Coke Zero 400 in juli 2017.

Foto: ©nascar.com

Stenhouse bleef uit de problemen en pakte zijn kansen wanneer die zich presenteerden. Het grootste deel van de race zat Stenhouse weggedoken in het pak, terwijl de leiding slag om slinger van handen wisselde tussen een twintigtal rijders.

De ontknoping zat laat in de wedstrijd, toen een van de befaamde massacrashes een aantal kanshebbers wegvaagde, zoals Aric Almirola en Denny Hamlin. Met nog zeven rondes te gaan manoevreerde Stenhouse zich naar voren. Een “full course yellow” bracht de wedstrijd in toegevoegde tijd en bij het vallen van de groene vlag passeerde Joey Logano Kyle Busch, Stenhouse volgde en slipstreamde voorbij de beiden naar de leiding.

Maar de zege betekende het nog niet want Austin Dillon startte een nieuwe crash waarbij 13 rijders betrokken waren en dus ging alles naar een allerlaatste ronde onder witte vlag. Stenhouse hield nipt Logano achter zich, verderop veroorzaakte Pastrana nog een aanrijding, maar de race was gereden. Stenhouse werd de winnaar en bracht de Chevrolet van JTG Daugherty Racing met quasi lege tank over de lijn.

Stenhouse wordt de eerste winnaar van dit seizoen, het 75ste seizoen in de geschiedenis van de NASCAR.