BRC 2023: Cherain met Hyundai voor de titel

Eind deze maand wordt met de Rally van Haspengouw het startschot gegeven van het Belgian Rally Championship 2023. Op zaterdag 25 februari komen drie nagelnieuwe Hyundai i20 N Rally2 er aan de start. Cédric Cherain en Damien Wither, Charles Munster en Xavier Portier en Bastien Rouard en Amandine Cornet zijn de bemanningen van het BMA Hyundai i20 Junior Team.

Cédric Cherain heeft zijn rallyprogramma 2023 bekend gemaakt. De Luikenaar, die in 2022 aan het stuur van de Porsche 911 furore maakte, stapt weer naar de Rally2-klasse over. Cherain doet dat aan het stuur van een Hyundai i20 Rally2 uit het team van BMA. Naast hem vinden we opnieuw Damien Whiters. Cherain stelt zich uiteraard de nationale rallytitel tot doel.

 “We zijn nu al enkele weken bezig met het samenstellen van dit geweldige programma en het is fantastisch om nu eindelijk de inhoud ervan te kunnen aankondigen”, legt Cédric Cherain uit. “Het is de bedoeling dat we aan acht rally’s deelnemen, waarvan er al zes bevestigd zijn. De ambitie is duidelijk: we gaan voluit voor de Belgische titel. Voor mij is het de eerste keer in mijn carrière dat ik in zo’n professionele context kan deelnemen aan het BRC. En dat dan nog met een wagen die met Grégoire Munster zijn potentieel bewezen heeft. Met Damien naast me werk ik verder met een copiloot die ik ken. Op dat vlak is continuïteit belangrijk. Ik ben heel gemotiveerd.”

Charles Munster vormt team met Xavier Portier. Hij rijdt voor het eerst een volledig seizoen met een Rally2 en wil in eerste instantie ervaring opdoen. “Een nieuwe wagen, een nieuwe copiloot, nieuwe ambities. Ik zal mijn verdere ontdekkingstocht achter het stuur van een Rally2-wagen in de beste omstandigheden kunnen voortzetten”, zegt de jongste telg van de Munster-familie. “Een van de doelstellingen is te profiteren van de ervaring van Cédric Cherain om zo progressie te maken als rijder met als gevolg dat dan ook mijn resultaten beteren. Vergelijk het een beetje met mijn broer Grégoire vorig jaar.” 

De ‘surprise van de chef’ is ongetwijfeld de aanwezigheid van Bastien Rouard in het BMA Hyundai i20 Junior Team. Hij kan in een professionele omgeving de nodige kilometers opdoen om op termijn zijn ambities naar boven proberen bij te stellen. “Het minste wat je kan zeggen is dat dit een grote verandering is voor mezelf. Met acht rally’s gaan we een volledig seizoen afwerken”, zegt Bastien Rouard. “Ik ga eindelijk nog eens kunnen genieten van het rijden, iets wat ik in het verleden zo gemist heb. Ik ga deel uitmaken van één van de beste teams van België en ik ga kunnen rekenen op mijn teamgenoten om mij te helpen met de afstelling van de wagen. Maar we gaan onszelf bij aanvang na het seizoen niet te zeer onder druk zetten. De wagen is totaal nieuw voor mij. Ik moet die nog volledig onder de knie krijgen. Als ik in de Rally van Haspengouw mij ga kunnen meten met jongens als Cédric De Cecco en Maxime Potty, zal ik heel tevreden zijn. De Rally van de Ardennen is mijn thuisrally. Daar wil ik mij proberen te tonen. Dit is voor mij een droom die werkelijkheid wordt.”