Legend Boucles 2023: twee Kevers aan de start

Er zullen twee Kevers die de kleuren van de Belgian VW Classics Club verdedigen aan de start staan van de Legend Boucles @Bastogne, de Belgische rally-referentie voor klassieke wagens. De duo’s Marc André/Simon-Pierre Sclipteux en Bernard Cornet/Tom Cornet hebben een tweevoudig doel: genieten en de finish halen. 

Foto: © Quentin Champion

Voor de Belgian VW Classics Club is deze winterse afspraak een must op de kalender. Deze editie heeft echter een speciaal kantje, want op 17 maart 2023 zal het exact 75 jaar geleden zijn dat D’Ieteren Volkswagen-importeur werd in België. De eerste Kevers kwamen in 1948 aan in ons land. Daarom gaat er heel wat symboliek schuil in de deelname van twee Kevers aan de Legend Boucles. 

Een 240-tal wagens zal een sprong in de tijd maken. De Legend Boucles @Bastogne, die dit jaar gepland staat op 4 en 5 februari, is veel meer dan een rally. Het is een van de belangrijkste evenementen in de provincie Luxemburg en de eerste afspraak van het Belgische autosportseizoen. Het is ook, en vooral, een ode aan klassieke wagens. 

“Vanwege zijn unieke snuit en ongelooflijke geschiedenis heeft de Kever nog altijd heel wat aantrek bij het brede publiek”, legt Jean-Claude Delatte uit, de coördinator van de Belgian VW Classics Club. “We zijn dus zeer verheugd om de deelname van twee exemplaren te kunnen ondersteunen bij dit festival ter ere van de klassieke wagens. Gezien de populariteit van het evenement, is het ook een uitgelezen manier om de Classics-tak van de Belgian VW Club te leren kennen.” 

De twee Kevers komen uit in de Challenger-klasse, waar het doel is om een gemiddelde snelheid van 80 km/u aan te houden. Dat is beslist geen sinecure op de wegen in de regio Bastenaken in hartje winter… 

“Met onze Kever moeten we niet mikken op de zege in het algemene klassement, maar we genieten van elke minuut aan het stuur”, lacht Marc André zie zich samen met copiloot Simon-Pierre Sclipteux “Les Joyeux Condruziens” laat noemen. “Met onze 80 pk hebben we zeker en vast niet de krachtigste wagen, maar ons doel is om opnieuw de finish te bereiken. Dat is ons bij onze drie eerste deelnames steeds gelukt waarbij we op zondag altijd konden genieten van prachtige klassementsproeven in het bos. Nadat we in december deelnamen aan de Spa Rally, de finale van het Belgisch kampioenschap, hebben we onze wagen een flinke onderhoudsbeurt gegeven en voorzien van een hydraulische handrem. We kunnen bijgevolg niet wachten om terug af te zakken naar Bastenaken voor dé grote afspraak voor klassieke wagens in de breedste zin van het woord.” 

Met 130 pk onder de achterklap, beschikken Bernard en Tom Cornet in hun 1303S, de zogenaamde Salzburg, alleszins over meer vermogen. Maar vader en zoon moeten vooral de pechduivel afhouden in deze replica van een Kever die begin jaren ’70 werd ingezet door de Oostenrijkse importeur. “Ons doel is om eindelijk de finish te bereiken, iets wat ons tot dusver nog niet gelukt is”, erkent Bernard. “Bij deze vierde deelname hebben we een beter sperdifferentieel ingebouwd en een oplossing gevonden voor onze uitlijning, die verslechterde naarmate de kilometers verstreken. Ik deel de cockpit met mijn zoon Tom en het belooft een waar avontuur te worden. Dit is voor ons dé grote afspraak van het jaar! Ik heb heel wat kilometers achter de rug op circuit en in klimkoersen, maar beschik daarentegen over bijzonder weinig rally-ervaring. Ik treed bijgevolg wat uit mijn comfortzone en dat maakt het eigenlijk wel leuk. Ik hoop dat er sneeuw zal liggen: onze Kever beschikt over een uitstekende tractie op een gladde ondergrond. Ik hoop in ieder geval dat we op zondag over het eindpodium kunnen rijden!” 

Nadat de editie 2022 gekenmerkt werd door COVID-maatregelen, knoopt de Legend Boucles @Bastogne opnieuw aan met de traditie en start de rally op het befaamde McAuliffe plein. Het is rond dit plein in het hartje van de stad dat er op vrijdagavond een parade gepland staat, waarbij de duizenden toeschouwers de wagens en bemanningen van dichtbij kunnen aanschouwen. Op zaterdag en zondag strijden de deelnemers op de verschillende klassementsproeven (die men hier Regularity Tests noemt) alvorens ze, hopelijk, op zondagavond dit niet te onderschatten evenement besluiten. 

Om u nu reeds te laten watertanden in de aanloop naar het weekend, kan u hier de voorstelling van de wagens en rijdersduo’s van de Belgian VW Classics Club terugvinden, inclusief een test van de twee Kevers door Marc Duez, waarvan u de beelden hier kan zien:

https://youtu.be/0sxyW6TA_vQ