Legend Boucles 2023: Bruno Thiry aan het stuur van nulwagen

Naast Cédric De Cecco en Jérôme Humblet, die verantwoordelijk zijn voor de nota’s voor de deelnemers aan de Legend Boucles @ Bastogne 2023, heeft het team van de Royal Automobile Club de Spa voor dit eerste weekend van februari zijn vertrouwen gesteld in een andere rallypersoonlijkheid. En wat voor iemand! Bruno Thiry zal aan het stuur zitten van de nulwagen, de laatste auto van de organisatie vóór de eerste auto’s van de categorie ‘Legend’. Een operatie die mogelijk werd gemaakt door Marco Christen uit Luxemburg, een vriend van Bruno en een rallyliefhebber.  

Foto: © Legend Boucles

Bruno Thiry is nog steeds bijzonder populair. Hij is bovendien een voormalige winnaar van de Legend Boucles de Spa, en dat in 2010, met rechts van hem toentertijd een zekere Nicolas Gilsoul. Het duo deed het toen aan boord van een Audi Quattro A2. Dat bracht Pierre Delettre en zijn team op ideeën. Als professional in de autosport, weet onze voormalige officiële rijder van onder meer Ford in het wereldkampioenschap rally waarover hij spreekt en naar hem wordt ook geluisterd, zeker als het om veiligheid gaat. 

In een moeilijke periode voor de autosport, in de nasleep van de gebeurtenissen van einde 2022, wil Bruno echter niet negatief klinken. Hij pleit voor een steeds grotere verantwoordelijkheid van de toeschouwers… 

Weet je, in mijn carrière reed ik soms met het nummer 1 op de deur en zag ik de menigte voor me opengaan tijdens de proeven“, herinnert Bruno Thiry zich. “Gelukkig is dergelijk gedrag vandaag de dag verdwenen. Dat is het bewijs dat er op het gebied van veiligheid het een en ander is veranderd en dat er sinds enkele jaren de bewustwording gegroeid is. Veiligheid is echter iets waaraan niet genoeg kan gedacht worden. De recente tragedies hebben ons er helaas aan herinnerd dat autosport altijd een zeker risico inhoudt, maar ook dat de manier waarop fans zich gedragen nog kan veranderen…

Naast de basisregels, benadrukt de bestuurder van de nulwagen dat een toeschouwer te allen tijde al zijn zintuigen op scherp moet hebben staan… 

Er bestaat niet zoiets als geen risico en geen enkele deelnemer is onfeilbaar en hetzelfde geldt voor de wagens“, vervolgt Bruno Thiry. “Je moet altijd anticiperen op het onverwachte! Een auto van 1200 kilo op de grens van zijn mogelijkheden kan altijd van de weg raken en wanneer de wagen zijn wielen op gras of een andere ondergrond dan de weg zet, kan hij zelfs nog aan snelheid winnen! Als een toeschouwer op een proef aankomt, moet hij de plaats waar hij of zij zich bevindt altijd in vraag stellen als het om de veiligheid gaat. Bovenal moet hij of zij altijd alle instructies respecteren, of het nu gaat om verboden zones of de bevelen van de stewards…

Bruno Thiry wijst daarbij op twee concrete gevallen: “Wanneer mensen achter een lint zitten, hebben ze het gevoel veilig te zijn. Maar wat stelt een lint voor? Het is gewoon een stuk plastic tape! En het zal je niet beschermen in geval van problemen. Daarom is het beter de omgeving te analyseren en de uitwegen in geval van een probleem te kennen. Daarnaast zijn er de toeschouwers die logischerwijs na 15 of 20 auto’s besluiten om van plaats te veranderen. Tijdens een rally komen de auto’s minuut na minuut langs en in Bastogne staan er meer dan 200 auto’s aan de start, verdeeld in twee verschillende groepen! Het wandelen of lopen op het parcours impliceert nog meer aandacht om problemen te vermijden die in het beste geval kunnen leiden tot de neutralisatie van de RT en dat om veiligheidsredenen…”

Laten we eerlijk zijn, veiligheid in de rallysport staat centraal in alle debatten en talloze discussies. Er worden regelmatig nieuwe maatregelen ingevoerd door de federatie, de autoriteiten, enz. Geen risico zal nooit mogelijk zijn, maar we kunnen tenminste trachten in de buurt te komen. Als we allemaal ons steentje bijdragen…