Daytona 24: drie constructeurs vooraan in drie vrije sessies

In Daytona start dit weekend een nieuw tijdperk voor de uithoudingsracerij. Op de Daytona International Speedway is de 61ste editie van de Amerikaanse klassieker niet alleen de start van het Amerikaanse seizoen 2023, maar ook de eerste race van de nieuwe LMDh-prototypes, met onder meer een comeback van Porsche en BMW in de top van de endurancewedstrijden. Deze nacht werden op het wereldberoemde circuit drie vrije trainingen afgewerkt, nadat vorig weekend de kwalificaties werden afgewerkt.

Foto: © Porsche

Acura domineert tot dusver de debatten in Florida, met uiteraard de polepositie van Tom Blomqvist in de ARX-06 van Meyer Shank Racing. In de eerste van vier vrije sessies die op donderdag en vrijdag nog worden afgewerkt, bleef dat zo, met een snelste tijd voor Filipe Albuquerque, die twee tienden sneller was dan Earl Bamber in de Cadillac V-LMDh. In GTD bleef Mercedes de toon aangeven, terwijl de Belgen niet verder dan het middenveld kwamen. Laurens Vanthoor (Porsche) moeten we zelfs helemaal achteraan gaan zoeken. Noteren we ook de crash van Lucas Auer (Winward Racing Mercedes), die niet zal kunnen starten. Hij wordt nog vervangen.

In de tweede sessie was Cadillac goed voor een eerste, derde en vierde plek, met dank aan Richard Westbrook voor de snelste ronde. Louis Deletraz en Acura voorkwamen en volledige top-3 van het Amerikaanse merk. In GTD bleef Mercedes een klasse te sterk voor de concurrentie. De Belgen vonden we in de tweede helft van de tabellen.

Porsche kon tot slot een vuist maken in de nachtelijke sessie drie, met een snelste tijd voor Matt Campbell. Mercedes bleef primus in GTD.

Vandaag vrijdag is er nog één vrije sessie en nog één korte sessie enkel voor de GTP-prototypes.