WRC Monte-Carlo KP 14: meesterlijke Rovanperä nadert op Ogier

De 91ste Rally van de Monte-Carlo lijkt een negende recordzege voor Toyota-rijder Sébastien Ogier te worden, terwijl de strijd om de podiumplaatsen nog in volle gang is. Kalle Rovanperä (Toyota) en Thierry Neuville (Hyundai) vechten die strijd morgen nog uit, tijdens de vier resterende proeven ten noorden van Nice, waaronder twee passages op de Turini. Al moet er na een indrukwekkende slotproef met de jonge Fin nog steeds rekening gehouden worden. 

Zes proeven in de prachtige zuidelijke Alpen van Frankrijk waren het menu voor de tweede volledige dag van de opener van het WRC-seizoen 2023. Drie daarvan gingen naar Kalle Rovanperä, twee naar Thierry Neuville en één voor de leider Sébastien Ogier.   

De laatste KP van de dag tussen Ubraye en Entrevaux zag een ontketende Kalle Rovanperä, die met zijn Toyota een derde scratch op zaterdag neerzette. Het verschil met Thierry Neuville bedroeg niet minder dan 6,7 seconden! Op Sébastien Ogier nam de jonge wereldkampioen maar liefst 9,8 seconden terug en het verschil bedraagt nu nog amper 16 seconden, terwijl Thierry Neuville op 32 seconden derde is, Elfyn Evans heeft al 56,5 seconden achter op de leider. Rovanperä bewees eens te meer dat de wereldtitel van 2022 geen toevalstreffer is. Achter de top-4 volgen Ott Tänak (Ford), Takamoto Katsuta is zesde, voor het Hyundai-duo Sordo en Lappi die geheel niet in het verhaal voorkomen. 

In WRC2 reed de dominante leider Nikolay Gryazin (Skoda) in de slotfase van de proef lek, waardoor Yohan Rossel in zijn Citroën tot op 15,2 terugkomt van de Russische leider. Grégoire Munster blijft rond de tiende plaats hangen.