WRC Monte-Carlo KP1: Ogier neemt meteen de leiding

Het WRC 2023 startte met goed 15 kilometer tussen La Bolène en de top van de Turini en in tegenstelling van wat we op een droge ondergrond konden verwachten, waren de verschillen meteen redelijk groot. Toyota was meteen bij de les met drie rijders in de top-4. De snelste tijd ging naar wie anders dan thuisrijder en achtvoudig wereldkampioen Sébastien Ogier.  

Sébastien Ogier gaf aan voor de KP dat hij altijd wat nerveus is bij de start van de eerste proef in de Monte-Carlo, maar die stress leek behoorlijk goed te werken. Ogier was in zijn Yaris sneller dan teamgenoot Elfyn Evans en de eerste Hyundai-rijder, Thierry Neuville. Maar onze landgenoot moest al zes seconden toegeven op Ogier. Achter Neuville volgden nog twee Toyota-rijders met Takamoto Katsuta en wereldkampioen Kalle Rovanperä, maar wel al op 7,4 seconden.

Bij Ford was Pierre-Louis Loubet amper trager dan Ott Tänak op de plaatsen zes en zeven, voor de beide Hyundai van Esapekka Lappi en Dani Sordo, die op meer dan tien seconden finishten.

In WRC2 overvleugelde Nikolay Gryazin (Skoda) iedereen met een kanontijd. Sami Pajari (Skoda) moest dan weer forfait geven met voedselvergiftiging. Grégoire Munster (Ford) verloor meer dan 35 seconden op de snelste chrono in WRC2.

Wat meteen volgt is de tweede KP, tussen La Cabanette en Col de Castilon over bijna 25 kilometer, met start om 21u03, de langste KP van het event.