RIP John Wickham

De Brit John Wickham overleed afgelopen weekend op 73-jarige leeftijd. Wickham drukte achter de schermen zijn stempel op de autosport, in verschillende domeinen.

Foto: © Brian Snelson
op Flickr onder CC BY 2.0

Nadat hij in 1979 met March en Marc Surer de Formule 2 titel won, richtte hij in 1982 het Spirit Formule 2 team, waar ook nog onze landgenoot Thierry Boutsen reed. Wickham zette Spirit op weg naar de F1 en was de bezieler van de terugkeer van Honda in de F1. Maar Honda keerde zich al snel naar Williams en Spirit sukkelde nog tot 1987 verder met diverse krachtbronnen, zonder succes.

Wickham richtte zich naar toerwagens en Le Mans. Hij won in 1996 de BTCC titel bij het debuut van Audi in dat kampioenschap en richtte zich in het begin van de nieuwe eeuw steeds verder naar endurance en Le Mans. In 2003 leidde hij Bentley naar een historische Le Mans zege. Hij was ook actief in het teloor gegane A1 Motorsports kampioenschap en verscheen weer bij Bentley in 2012 om de Continental binnen te loodsen in de GT3 kampioenschappen. In 2018 werd bij Wickham Motor Neurone Disease vastgesteld, een ongeneeslijke aandoening van het zenuwstelsel. Na een lange ziekteperiode overleed John Wickham op zaterdag 14 januari 2023.