Dakar 2023: G Rally Team sluit Dakar 2023 op het podium af

Op het strand aan de Arabische Golf in Damman heeft de Dakar 2023 zijn laatste geheimen prijsgegeven. Voor het Belgische G Rally Team, werd de wedstrijd een mooi succes met een podium in de categorie van de lichte Prototypes (T3) voor de OT3 van Guillaume de Mévius en François Cazalet, terwijl de Zuid-Afrikanen Eben Basson en Leander Pienaar als zevende in de eindrankschikking aantikten. Zij werden ook de beste Rookies! Voor een eerste deelname heeft G Rally Team het zeer goed gedaan…

(persbericht / foto :@SimonBauchauPhoto)

Het was echt een stevige race, dat mag je me wel zeggen!”, aldus Guillaume de Mévius net voor hij het eindpodium zou bestijgen. “Vorig jaar kwam ik vijf etappes ver, alvorens op te geven en ditmaal heb ik om te beginnen de wedstrijd uitgereden. Het was bovendien een zware editie, vanwege het weer, met de regen en de koude en daarnaast de lange verbindingsetappes. En dat met een wagen zonder voorruit. Het was een zeer vermoeiende wedstrijd!”

Het einde halen van deze zware Dakar – iets was de ervaren rijders bevestigden -, was een hele prestatie voor een team dat zijn debuut in deze wedstrijd maakte. De Dakar is ook de belangrijkste wedstrijd op de kalender van het offroadseizoen. “Ik ben heel gelukkig dat de beide wagens aan de aankomst staan, want zo bewijzen we dat ons harde werk van de afgelopen acht maanden loont”, gaat Guillaume verder. “Het heeft bloed, zweet en tranen gekost, maar ik ben gelukkig. Uiteraard hebben we lang van de eerste plaats kunnen proeven en dan biedt derde worden misschien niet de opperste voldoening. Het blijft echt een mooie prestatie, maar ergens blijft er een soort frustratie achter, want voor François en mij, leek de zege binnen handbereik.

Het team zette een scratch neer en leidde meerdere dagen in het algemene klassement, maar vervolgens kende G Rally Team inderdaad een klein technisch euvel, dat echter wel behoorlijk was tijd kostte. Dat alles deed zich voor in het eerste gedeelte van de marathon van het Empty Quarter. Hierdoor zakte de OT3 van één naar drie… “Dat probleem was niet de fout van het team, noch onze fout. Het was werkelijk iets kleins dat grote gevolgen had. Het is nu zo…”, legt Guillaume de Mévius uit. “Als deelnemer is het uiteraard hard om zo de zege te missen. Dit blijft echter een mechanische sport, dus kunnen zulke zaken gebeuren. Ik kijk er naar uit om naar België terug te keren, want tijdens de Dakar vraag je je wel eens af waarmee je bezig bent. Dat maakt deel uit van deze discipline en de Dakar in het bijzonder. We gaan even de tijd nodig hebben om alles te laten zakken, maar na enkele dagen rust, zal het gevoel van voldoening zeker overheersen, niet in het minst na deze sterke prestatie.” 

Met een algemeen podium en een zege bij de Rookies, mag G Rally Team zeker fier zijn op de geleverde prestatie. Na enkele rustdagen zal er nagedacht worden over nieuwe wedstrijden in het W2RC, het wereldkampioenschap rallyraid, of andere boeiende wedstrijden zoals baja’s…