Dakar 2023: Loeb breekt record opeenvolgende dagzeges, Al-Attiyah fluitend naar de zege

In de Dakar hebben Sébastien Loeb en onze landgenoot Fabian Lurquin een plaats verworven in het boek der records. De Frans-Belgische tandem won een zesde opeenvolgende etappe in de woestijnrally. Loeb en Lurquin verbreken met hun zesde dagzege het record uit 1989 dat op naam van Ari Vatanen en Bruno Berglund stond.

Tussen Shaybah en Al-Hofuf was de crew in de BRX sneller dan de leider in het klassement, Nasser Al-Attiyah, die met anderhalf uur bonus op zijn dichtste achtervolger morgen een vijfde algemene zege op zak kan steken. De Spaanse teamgenoot van Nasser Al-Attiyah, Lucas Moraes is derde in de tussenstand. Giniel De Villiers en Henk Lategan, beide ook in een Toyota, maken de top vijf volledig. Ex-wrc-rijder Martin Prokop is in een Ford zesde, op drie uur van de leiders.

In de klasse T3 is Guillaume de Mevius derde en quasi zeker van het podium. Bij de vrachtwagens zijn de Belgen ondertussen uit de race verdwenen. In de Dakar Classic zien we drie Belgische crews in de top tien, met VR Racing op de plaatsen zes en zeven, maar zonder uitzicht op het podium.

Met een korte proef van 136 kilometer tussen Al Hofuf en Damman valt morgen het doek over een weinig beklijvende editie van de Dakar.