Dakar 2023: kapotte steekas en nacht in de woestijn voor Igor Bouwens

Slecht nieuws van Igor Bouwens. Zijn Iveco staat in de Saoedische duinen vast met een gebroken steekas en zal de nacht daar moeten doorbrengen. Hij zal de elfde etappe niet tijdig beëindigen en wordt onherroepelijk uit het klassement gegooid.

(persbericht)

De elfde rit van de Dakar 2023 is een slagveld geworden, het gevreesde Empty Quarter heeft zijn reputatie bevestigd. Bij het vallen van de duisternis staken tientallen deelnemers nog vast in de hoge duinen. Daaronder ook Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom. Ze lagen in elfde stelling toen de Iveco T-Way 180 kilometer diep in de 275 kilometer lange klassementsproef tot stilstand kwam. Communicatie verloopt bijzonder moeilijk, want er is geen GSM-ontvangst, noch in de duinen, noch in het bivak waar de service crew overnacht. Het enige wat tot dusver bekend is, is dat een cardan gebroken is.

Het onherbergzame terrein is niet toegankelijk voor serie-auto’s en evenmin voor de 8×8 servicetruck waarover het Gregoor Racing Team beschikt. Het wordt vrijdag zoeken naar een lokale partner met een geschikt voertuig en degelijke stuurmanskunsten om een steekas naar de plek des onheils te brengen. Die ligt zo’n veertig kilometer van een tarmacweg, de enige toegang is het rallyparcours.

Als het team een steekas ter plaatse krijgt, volgt een noodreparatie in het zand en dan moeten Igor en co op eigen kracht uit de duinen kunnen geraken. Indien ze dat willen, kunnen ze een joker inzetten en de etappes van zaterdag en zondag nog meerijden. Maar dat is dan buiten klassement. Over het finishpodium zullen ze zondag in Dammam niet meer mogen rijden.