FIA WEC 2023: Hypercar-klasse met dertien vaste inschrijvingen en zeven merken

De FIA en de ACO hebben de deelnemerslijst voor het FIA WEC 2023 bekend gemaakt. Niet minder dan dertien wagens zijn ingeschreven in de categorie Hypercar, naast elf LMP2-wagens en veertien GT’s.

We hebben er even op moeten wachten, maar het FIA WEC heeft weer een deelnemerslijst om u tegen te zeggen. De grootste vernieuwing komt uiteraard van de Hypercar-categorie, waar we ook de LMDh-prototypes vinden.

De introductie van de Hypercar-klasse in 2021 heeft een nieuw gouden tijdperk ingeluid voor het FIA WEC, met meerdere fabrikanten (Cadillac, Ferrari, Glickenhaus, Peugeot, Porsche, Toyota en Vanwall) die hun steun aan de serie hebben toegezegd. Volgend seizoen (2024) komen daar nog Alpine, Lamborghini en BMW bij. Tegenover vorig jaar is het Hypercar-veld meer dan verdubbeld met een totaal van dertien inschrijvingen in 2023, tegenover zes in 2022. Het elfde seizoen van het FIA WEC wordt ook gedenkwaardig omdat de 24 Uur van Le Mans zijn honderdste verjaardag viert. Het kampioenschap reist verder naar circuits in Noord-Amerika, Europa, het Midden-Oosten en Azië als onderdeel van een uitgebreide kalender van zeven races voor 2023 (Sebring, Portimao, Spa-Francorchamps, Le Mans, Monza, Fuji en Bahrein).

Enkele opvallende feiten uit de Hypercar-klasse:

 • Ferrari en Porsche maken hun intrede in de klasse Hypercar, nadat ze jaren tegen elkaar in LM GTE streden
 • De nieuwe Ferrari 499P komt in het FIA WEC, 50 jaar nadat de Ferrari 312 P voor het laatst in het WK Uithouding uitkwam.
 • Regerend wereldkampioen Toyota Gazoo Racing zet in 2023 twee Toyota GR010 in met een ongewijzigde rijdersbezetting.
 • Peugeot TotalEnergies zet twee Peugeot 9X8 Hybrid Hypercars in voor een tweede WEC-seizoen.
 • Porsche Penske Motorsport stapt in het FIA WEC met twee Porsche 963 Hypercars. De nummer 5 wordt bestuurd door Dane Cameron, Michael Christensen en Frederic Makowiecki, terwijl Kevin Estre, Andre Lotterer en Laurens Vanthoor achter het stuur van de nummer 6 zitten. Vanthoor is voorlopig de enige Belg in het veld van de topklasse.
 • Ferrari AF Corse begint Hypercar-campagne met twee Ferrari 499P’s. Voormalig F1-rijder Antonio Giovinazzi bestuurt de auto met nummer 51 naast Alessandro Pier Guidi en James Calado. In de zusterauto nr. 51 rijden Antonio Fuoco, Miguel Molina en Nicklas Nielsen.
 • Cadillac Racing treedt in 2023 ook toe tot de hoofdcategorie van het WEC met zijn Cadillac en zijn trio: Earl Bamber, Alex Lynn en Richard Westbrook.
 • Glickenhaus Racing keert terug met een Glickenhaus 007. Romain Dumas rijdt voor het Amerikaanse team.
 • Floyd Vanwall Racing Team doet mee met een Vanwall Vandervell 680. De nieuwe machines voor 2023 worden bestuurd door voormalig F1-wereldkampioen Jacques Villeneuve, Esteban Guerrieri en Tom Dillmann.
 • Twee privé Porsche 963 zullen ook deelnamen in de categorie Hypercar: de eerste is Hertz Team JOTA met Yifei Yi, Proton Competition neemt de andere Porsche voor zijn rekening en Gianmaria Bruni is er rijder.
 • Van de Isotta Fraschini is vooralsnog geen sprake
 • Van 27 tot en met 29 april doet het WK ons land aan in Spa-Francorcchamps

Over LM GTE en LMP2 leest u meer in een tweede deel