Igor Bouwens snijdt de tweede week aan: “Ik had de jongens een rustigere rustdag gegund”

(persbericht)

Dinsdag begint deel twee van de 45ste Dakar. Igor Bouwens en het Gregoor Racing Team hopen daarin nog enkele plaatsjes te winnen. Ze kunnen daarvoor rekenen op een opgefriste Iveco T-Way.

Rustdag, heet dat dan. Rust was er voor Igor Bouwens en copilote Syndiely Wade, maar niet voor de rest van het Gregoor Racing Team. De versnellingsbak, een differentieel en nog wat kleinere klusjes hielden de mekaniekers bezig tot lang na het avondeten. Gelukkig bleef het droog, maar over het bivak nabij de luchthaven van Riyadh blies de hele dag een hevige wind.

Het grootste werk was de versnellingsbak van de Iveco T-Way. Die had zondag wat kraakjes laten horen en dat was geen prettig vooruitzicht voor de gevreesde duinen van het Empty Quarter, waar geen assistentietruck in of uit geraakt. Bij het ontbijt had teambaas Gregoor Bouwens al heel het bivak doorlopen en in de verste uithoek had hij een schakelbak gevonden bij de Duitser Matthias Behringer. Een uur later was er ook een heftruck gevonden en kon het sleutelwerk aanvatten. Met een gezonde versnellingsbak naar de duinen vertrekken, dat geeft toch een beter gevoel.

Igor Bouwens: “Er was vandaag heel wat werk voor de mannen. De versnellingsbak was kapot aan het gaan en het voordiffentieel hebben we vervangen uit voorzorg, om zeker niet stil te vallen in de duinen. Ik had de jongens een rustige rustdag gegund, want ze hebben de eerste week al heel hard moeten werken. Ik hoop maar dat ze de komende dagen wat langere nachten hebben.”

Meteen zware rit

Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom hadden een bewogen week in deze loodzware Dakar. Maar ze beginnen aan het tweede luik vanuit de tiende plaats. Daar hadden ze vooraf voor getekend.

Bouwens: “Van Tom Colsoul, die het roadbook maakt in opdracht van de organisatie, hebben we gehoord dat de proef na de rustdag heel stevig gaat zijn. Daarna zou het iets beter worden voor de vrachtwagens. We gaan proberen een strak tempo te rijden en te verzekeren dat we aan de finish geraken. Die tiende plaats zou ik graag behouden, en misschien kunnen we nog één of twee plaatsen opschuiven als er voor ons dingen gebeuren. Als we aankomen binnen de eerste tien is deze Dakar geslaagd voor ons.”