Dakar 2023: Toyota domineert tot dusver de Dakar

Toyota Gazoo Racing en het Belgische Overdrive Racing domineerden de eerste week van de 45ste Dakar Rally en het team bereikte de rustdag in Riyad met vier auto’s in de top vijf en Nasser Saleh Al-Attiyah als leider en dat met een stevige voorsprong van 1 uur 3 minuten en 46 seconden op zijn dichtste achtervolger, de Zuid-Afrikaan Henk Lategan.

Foto: © Toyota

In wat al werd omschreven als de zwaarste van alle Saoedi-Arabische Dakars, wonnen Al-Attiyah en de Franse bijrijder Mathieu Baumel drie van de acht etappes tussen Yanbu en Riyad en leidden ze het evenement vanaf de derde dagproef. Hun Toyota Gazoo Racing-teamgenoten, Henk Lategan en Brett Cummings, staan tweede in het algemeen klassement in een andere DKR Hilux T1+.

Al-Attiyah was dan ook tevreden na afloop van de eerste week: “We zijn vanaf het begin heel voorzichtig geweest en hebben hard gewerkt. Vanaf nu moeten we proberen om steeds in de top drie te finishen met het oog op de punten voor het kampioenschap. Volgende week rij ik ‘thuis’ (in de duinen). Er zullen veel duinen zijn en we moeten voorzichtig zijn en dag per dag werken om te zien hoe de race verloopt.

In de tweede week van de Dakar zal het evenement voor het eerst het uitgestrekte Lege Kwartier in het afgelegen zuidoosten van het land aandoen.

De resterende zes etappes tussen Haradh, Shaybah, Al-Hofuf en de finish in Damman zullen korter zijn, maar de deelnemers zullen torenhoge duinen en een zee van zand moeten trotseren en een behoorlijke stijging van de temperaturen ondergaan. Er is ook de extra uitdaging van de tweedaagse Lege Kwartier Marathon zonder service-assistentie.

De finish is voorzien zondag 15 januari.