Dakar 2023: dagwinst Loeb, Al-Attiyah en Toyota controleren

In de Dakar bracht de achtste rit de overblijvende deelnemers van Al Duwadimi naar Riyadh. De dagwinnaar werd Carlos Sainz, maar voor Audi is dat maar een kleine pleister op de stevige wonde die deze Dakar 2023 voor het Duitse bedrijf is. Al moest de Spanjaard die ritwinst wel terug inleveren na een bestraffing. Zo pakte Sébastien Loeb voor de groene tafel de rit. Nasser Al-Attiyah blijft in zijn Toyota uiteraard stevig leider en de Qatarees vergroot zijn voorsprong op de dichtste achtervolgers zelfs nog een beetje. 

Foto: © DDPI/ASO/DAKAR

Sainz won dus de rit, maar Sébastien Loeb (BRX) kreeg die in zijn schoot geworpen omdat Sainz op een verbinding te snel reed. Loeb schuift ook naar de vierde plaats in het klassement op. De Fransman maakt met nog een zware laatste week te gaan, zeker nog kans op het eindpodium. Vooraan leidt Nasser Al-Attiyah nu met 1u3min bonus op zijn teamgenoot Henk Lategan en 1u20min op de beste vertegenwoordiger van Overdrive Toyota, de Spanjaard Lucas Moraes. Loeb is vierde op bijna twee uur van de viervoudige winnaar. Giniel De Villiers zakt in zijn Toyota naar plaats vijf. 

In de T3-klasse kende Guillaume de Mevius een mindere dag. Hij verloor goed vijf minuten op zijn dichtste achtervolger en heeft nu nog drie minuten over.

Morgen, maandag, is het rustdag in de Dakar.