Dakar 2023: G Rally Team na acht etappes leider in de categorie T3 

Voor een eerste deelname aan de Dakar als team in de erg competitieve categorie T3 – die van de lichte prototypes –, kan het Belgische G Rally Team na de eerste acht etappes een positief bilan opmaken. Op maandag genieten de deelnemers van een welverdiende rustdag in Riyad. De OT3 van het Belgische team doen het bijzonder goed, in die mate dat Guillaume de Mévius en François Cazalet de categorie leiden, terwijl Eben Basson en Leander Pienaar ondertussen al naar de zevende plaats zijn opgeklommen…

Foto: © SimonBauchauPhoto

De eerste week van de Dakar 2023 was een lange week, met niet minder dan acht etappes, acht etappes die onder meer door de regen bijzonder bemoeilijkt werden. Het G Rally Team uit Waver deed het echter bijzonder goed in die omstandigheden. Op enkele lekke banden na, iets wat alle deelnemers zijn tegengekomen, draaiden de OT3 als Zwitserse horloges, in die mate zelfs dat Guillaume de Mévius en François Cazalet voortdurend op podiumkoers waren, alvorens in de vijfde etappe, in Ha’il, de leiding in handen te nemen. Na onder meer dagwinst staan ze daar na het einde van de eerste week nog steeds. 

Het doel was om tot de rustdag in de kopgroep mee te draaien en die opdracht hebben we volbracht”, aldus Guillaume de Mévius. “We hebben goed drie minuten bonus op de Amerikaan Austin Jones, die over heel wat ervaring in de Dakar beschikt, want hij zegevierde vorig jaar in de categorie T4. Tijdens de laatste etappe van de eerste week, zondag op weg naar Riyad, reden we op een verbinding tweemaal lek, wat ons met de neus op de feiten heeft gedrukt. We verloren daardoor enkele kostbare minuten. Met de derde in de stand al op meer dan een uur, mogen we zeggen dat de strijd om de zege een duel geworden is. Deze eerste week was lang en moeilijk. Vorig jaar ben ik niet zo ver geraakt en ik kan u verzekeren dat zo’n Dakar echt hard is. De verbindingen waren ook erg lang, tot 400 kilometer voorbije zondag, en de marathonetappe die de organisatie op poten had gezet, stond onder meer synoniem voor een nachtje in een tent. Leuk, maar vermoeiend… Maar het bilan van deze eerste week is dus positief!” 

Bovendien zien we de andere OT3 van G Rally Team in de kleuren van Qatar sterker en sterker worden in deze Dakar. De Zuid-Afrikanen Eben Basson en Leander Pienaar ontdekken de OT3 in Saoedi-Arabië en ze hebben even tijd nodig gehad om zich aan te passen. Maar naar het einde van de eerste week gingen de prestaties crescendo. Op zondag klokten ze de zevende tijd en ze staan voorlopig achtste algemeen. Dat is meteen het bewijs dat de betrouwbare en snelle OT3 by G Rally Team ook perfect geschikt is voor een gentleman driver om zich in deze discipline te vermaken. 

Het tweede deel van de Dakar 2023 zal korter zijn, met minder wedstrijdkilometers richting de finish in Damman, maar opgepast het parcours zou wel eens voor verrassingen kunnen zorgen. Met name het eerste bezoek aan de desolate streek van Empty Quarter in Saoedi-Arabië waar er enkel zand is, kan een scherprechter worden. 

De organisatie geeft aan dat er veel los zand zal zijn, maar we weten niet echt waaraan we ons moeten verwachten”, aldus nog Guillaume de Mévius. “Sinds het begin van de wedstrijd was het vooral koud en nat, wat maakt dat we nog niet in warme omstandigheden gereden hebben. Ook dat losse zand hebben we tot dusver nog niet gehad. We zullen dus zien wat dat allemaal gaat geven. De terugkeer naar Damman belooft erg zwaar te worden. De komende etappes worden zwaar, maar we verzaken niet!” 

G Rally Team heeft ook drie dagen kunnen rekenen op de steun van Grégoire de Mévius, de papa van Guillaume, die het familiale team kwam aanmoedigen en hij genoot ook van de competitiviteit van de grootste van alle rally-raids.

Haradh, Shaybah, Al-Hofuf en Damman zijn de plaatsen van afspraak van een beslissende week. We houden hout vast…