Dakar 2023: Audi van de kaart geveegd, Al-Attiyah heeft nu ruim baan

In de Dakar is het bijltjesdag voor Audi geworden. Recordwinnaar Stéphane Peterhansel ging op het einde van de zesde proef in de fout en zijn corijder Edouard Boulanger raakte bij het manoeuvre geblesseerd. Bovendien lijkt ook Peterhansel’s teamgenoot Carlos Sainz veel tijd te gaan verliezen in de zesde rit van de Dakar, waardoor Nasser Al-Attiyah in zijn Toyota nu vrij baan heeft, al is de race uiteraard pas over aan de finish. De man uit Qatar won ook de vrijdagse rit tussen Ha’Il en Al Duwadimi.

Foto: © DPPI-ASO

Wat een dramatische dag voor Audi… want Stéphane Peterhansel moest na een ongeval de strijd staken. Tussen WP5 en WP6 liep het fout voor het Franse duo Peterhansel en Boulanger, waarbij die laatste met rugklachten naar het ziekenhuis werd gevlogen. Op quasi dezelfde plek crashte ook Carlos Sainz.

Een godsgeschenk dus voor Al-Attiyah die bovendien de rit won, voor Sébastien Loeb (BRX). Last but not least lijkt het er bovendien ook op dat ook Yazeed Mohamed Al-Rajhi, de nummer drie in de stand, veel tijd lijkt te verliezen. Al-Rajhi verdedigt de kleuren van Overdrive Toyota, maar kent technische problemen.

In rituitslag is het dus Al-Attiyah voor Loeb en Henk Lategan, die meteen de nieuwe nummer twee in het klassement is, maar wel op een uur en zes minuten van de leider. Lucas Moraes is derde in een Toyota van Overdrive. Giniel De Villiers maakt de top 4 voor de Japanners compleet, voor Mattias Ekström, op bijna twee uur de eerste Audi-rijder.  Sébastien Loeb is nu zesde. 

Guillaume de Mevius won de strijd in T3 en blijft leider, met bijna tien minuten bonus op zijn dichtste achtervolger.