Dakar 2023: Belgen blijven vooraan meestrijden, de Mevius leidt in T3

De Belgen zijn niet met enorm veel in deze Dakar, maar een aantal onder hen speelt werkelijk mee vooraan. De meest opvallende prestatie op donderdag kwam zonder meer van Guillaume de Mevius.

Na een voorzichtige strategie op het moeilijke parcours zette Guillaume de Mevius de vierde dagtijd neer, 14’28” achter de Amerikaan Seth Quintero. Hiermee pakte de Brabander wel de eerste plaats in het algemeen klassement met 7’20” voorsprong op de Amerikaan Austin Jones, 1u05’49” op Quintero, 2u35’02” op de Spaanse Cristina Gutierrez Herrero en 2u39’50” op de Chileen Francisco Lopez Contardo.

De etappe was niet makkelijk, ook al hadden we een goed ritme tot de tankbeurt“, aldus Guillaume de Mévius. “Toen kregen we een langzame leegloper en besloten we de etappe zo te beëindigen. Het wiel hield het gelukkig. Dat betekende wel dat we op een trager ritme reden aan het einde van de etappe. We verloren wat tijd op de scratch in T3, maar onze concurrenten hadden nieuwe allemaal mechanische problemen. We nemen nu de leiding voor de Amerikaan Jones, die 7 minuten achter ons ligt. We moeten het hoofd koel houden.

VR Racing op podiumkoers in de Dakar Classic

In de Dakar Classic zagen we de opgave van de familie Claeys, die met een defecte koppeling uit de wedstrijd verdwenen. Erik Qvick en Jean-Marie Lurquin worden zo derde, net voor Dirk Van Rompuy en Chris Goris, beide in de kleuren van VR Racing. Vooraan zijn er geen wijzigingen, met de Spanjaarden Morela-Ruba (Toyota HDJ80) nog steeds voor hun landgenoten Santaolalla-Sol I Juanola (Toyota HDJ80).

Bij de trucks heeft Igor Bouwens in de vijfde rit van de Dakar beslag gelegd op de twaalfde plaats. De laatste honderd kilometer leverde de motor niet meer het normale vermogen, maar dat probleem raakt opgelost voor de etappe van vrijdag. Die was al de langste van de Dakar, maar is op de valreep nóg langer geworden. De beste Belgen bij de trucks zijn nu tiende.

De rit van vandaag vrijdag, van Ha’il naar Al Duwadimi, is door wateroverlast gewijzigd. Het bivak in de aankomstplaats staat helemaal blank en daarom trekt de karavaan twee dagen vroeger dan voorzien naar de hoofdstad Riyadh. Deze vrijdag was al de langste dag van deze Dakar (normaal 877 kilometer), maar door de verdere verplaatsing wordt de afstand nog groter. De deelnemers krijgen nu 919 kilometer af te malen. Het gedeelte tegen de chrono wordt wel ingekort van 466 naar 357 kilometer. Op zaterdag wordt vervolgens de special stage verreden die voor zondag voorzien was.