Dakar 2023: Belgen blijven sterk presteren

In de Dakar blijven de Belgen een mooie rol spelen in diverse klassementen. In klasse voor de prototype buggy’s vinden we Guillaume de Mevius in zijn eigen bolide op een knappe tweede plaats en 24ste algemeen, terwijl Igor Bouwens en zijn team achtste algemeen bij de Trucks zijn. In de Dakar Classic spelen de Belgen voluit mee voor de zege, met voorlopig landgenoten op de plaatsen drie, vier en vijf. 

Foto’s: © VR Racing

De Dakar Classic verloopt niet zoals de snelheidsrally zelf, maar is een regularity, waarbij de teams een gemiddelde snelheid het parcours afleggen, uiteraard met wagens die ‘Classic’ zijn, dat wil zeggen, oudere auto’s uit het glorierijke verleden van de woenstijnrally. De teams moeten da gemiddelde zo perfect mogelijk benaderen, inclusief het navigeren in de woestijn. 

De derde etappe op dinsdag was een gelukje voor het team van VR Racing en meer bepaald voor Dirk Van Rompuy en zijn co Chris Goris: “We reden vroeg in de proef lek, met beide rechterbanden, waardoor we veel tijd verloren en later in overstroomd gebied terecht kwamen. Gelukkig kwam dan het nieuws dat de proef geannuleerd werd, juist vanwege die weersomstandigheden en al bij al hebben we dus wel geluk gehad.” Op woensdag werd het duo knap tweede, wat resulteert in een vijfde plaats algemeen, maar op relatief korte afstand van de podiumplaatsen. 

De tweede wagen van VR Racing, met Oostendenaar Erik Qvick aan het stuur, staat één plaats beter gerangschikt, maar amper vier strafpunten voor hun teamgenoten. Plaats drie is in handen van de familie Clayes en twee Spaanse team palmen voorlopig de plaatsen één en twee in. Het klassement van de Dakar Classic wordt door de oudere Toyota gedomineerd, want de voorlopige top 7 van het klassement kleurt Japans.

Nachtelijke noodherstelling houdt Igor Bouwens in koers en in de top-tien

Igor Bouwens handhaaft zich in de top-tien van de Dakar 2023. Zijn team moest van dinsdag op woensdag tot vijf uur ’s ochtends lassen en sleutelen, maar met resultaat: de truck raakte hersteld en Bouwens kon woensdag vlot meerijden. Door een lekke band moest hij vrede nemen met de 15de plaats, maar hij staat nog mooi achtste in het klassement.

Donderdag volgt een tweede lus met start en aankomst in Ha’il, waar de regen gestopt is en de wind veel water heeft weggeruimd. De dag begint met 145 kilometer verbindingsrit. Dan volgt een klassementsproef van 374 kilometer en nog 130 kilometer verbinding.

Dakar 2023. Igor Bouwens, Syndiely Wade, Ulrich Boerboom. Iveco T-Way. Saoedi-Arabië. Etappe 4: Ha’il-Ha’il. 04-01-2023. Foto vrij van rechten via Rallymaniacs.