R.I.P. Michel Ferté

In Frankrijk is Michel Ferté overleden. De jongere broer van Alain Ferté was bij onze zuiderburen een zeer gekend rijder.

Foto: © Martin Lee op wikipedia.org

Deze winterperiode is wel erg hard voor de Franse autosport. Na Patrick Tambay en Philippe Streiff heeft Frankrijk nu ook Michel Ferté, de jongere broer van Alain Ferté, op 64-jarige leeftijd verloren na een lange ziekte.

Michel Ferté werd geboren in 1958 in de regio van de Calvados en doorliep de traditionele piste eind jaren zevendtig met karting, het “Volant Marlboro” en de Franse Formule 3, waar hij in 1982 de titel pakte. Met de sigarettenfabrikant onderhield Ferté een lange samenwerking. Michel, die dikwijls tegen zijn oudere broer Alain reed, klom naar de nieuw gevormde Formule 3000 (met de Franse titels in 1985 en 1986). Hij kwam als testrijder in het vizier van het Franse Ligier F1 team, maar kreeg nooit een actief zitje.

Samen met broer Alain en enkele andere Franse rijders die in die tijd zeer succesvol waren, hoort Michel Ferté bij de “verloren generatie”, die nooit de F1 haalden. Hij keerde zich naar de toerwagens met het Franse kampioenschap Supertoerisme en de ijsraces van de Trophée Andros. Ook Endurance kwam op de activiteitenlijst, met het BPR kampioenschap en met twaalf deelnames aan de 24 Uur van Le Mans, met een tweede plaats op een Jaguar XJR-V12 in 1991. In 2003 nam hij er voor het laatst het stuur in handen op een Ferrari 550 Maranello. Michel Ferté overleed gisteren na een slepende ziekte, op 64-jarige leeftijd.