Dakar 2023: Belgen blijven sterk bezig

In de Dakar 2023 zijn de Belgen goed onderweg, ook na de moeilijke derde rit van dinsdag. Onder meer Guillaume de Mevius reed een sterke rit in de regen, maar ook VR Racing en Igor Bouwens hielden stand.

Foto’s: © Simon Bauchau – VR Racing

Guillaume de Mévius klom één plaats op in de klasse T3 en is nu tweede en 27ste algemeen, net voor Sébastien Loeb. “We hadden een lekke band na 200 km, maar we konden het wiel snel wisselen“, legde de Brabander na de rit uit. “Zonder voorruit was het wel koud en nat en we hadden aan het eind van de dag nog 230 km verbinding. We zetten de derde snelste tijd van de dag neer (ritwinst voor Austin Jones, red.), en we klimmen naar de tweede plaats in het algemeen klassement, ongeveer een minuut achter leider Seth Quintero.

De etappe voor de vrachtwagens werd al stopgezet bij de derde controlepost op kilometer 377. Enige tijd later werd iedereen al tegengehouden op CP2, na 240 kilometer. Igor Bouwens, Syndiely Wade en Ulrich Boerboom finishten bij de acht trucks die CP2 voorbij waren en tot kilometer 377 konden doorgaan. Ze eindigden dan ook als achtste, in de selecte kopgroep. Bouwens en co zijn zesde algemeen.

In de Classic-rankschikking zien we de Belgen nog steeds vooraan, maar nu met de familie Claeys op plaats drie, terwijl VR Racing, met respectievelijk Erik Qvick en Dirk Van Rompuy de beide Toyota nu op vier en zes plaatst. Dat is niet het gevolg van de rit, want die werd geannuleerd, wel van aanpassingen van de organisatie.  

De etappe van woensdag is een lus met start en aankomst in Ha’il. In totaal 573 kilometer, waarvan 425 kilometer tegen de chrono. Ook donderdag volgt een lus rond Ha’il. Drie nachten in de modderpoel dus…