Dakar 2023: Chicherit wint, Sainz verliest leiding

Het slechte weer – inderdaad – heeft ervoor gezorgd dat de derde etappe van de Dakar 2023 tussen Alula en Ha’il na het voorlaatste Waypoint werd geneutraliseerd, zo’n zeven kilometer voor de oorspronkelijk geplande finish.

Foto: © GCK Motorsport

Guerlain Chicherit (BRX) is tot winnaar van de etappe uitgeroepen. Dat is genoeg om een glimlach op zijn gezicht te toveren na de vijf lekke banden van gisteren. De Fransman bleef de Zuid-Afrikaan Henk Lategan (Toyota, 3’26”) voor en de Argentijn Orlando Terranova (BRX, 5’04”). Daarna volgen Stéphane Peterhansel (Audi, 7’47”), de beste vertegenwoordiger van Audi, Yazeed Al-Rajhi (Toyota, 8’31”), de altijd uitstekende Brian Baragwanath (Century, 10’13”), de Litouwer Vaidotas Zala (BRX, 11’03”), Jakub Przygonski (Mini, 14’35”), Lucas Moraes (Toyota, 15’38”) en Mattias Ekström (Audi, 20’03”). 

Onder de verliezers van de dag vinden we Nasser Al-Attiyah (Toyota), die meer dan 20 minuten liet liggen, Mathieu Serradori (Century), die meer dan 25 minuten verloor, Sébastien Loeb en Fabian Lurquin (BRX), die aan het begin van de etappe stilstonden en nog eens 35 minuten verliezen, evenals de leider Carlos Sainz (Audi), die omwille van problemen met de achtertrein lange tijd geïmmobiliseerd was en bijna een uur verliest! Het is nog wachten op de bekendmaking van het algemeen klassement, maar ondanks een moeilijke etappe zou de Toyota-coryfee in het algemeen klassement leiden, met dertien minuten bonus op Yazeed Al-Rajhi, die met een Toyota Hilux van het Belgishce Overdrive rijdt. Stephane Peterhansel is als beste Audi-rijder in het klassement derde.