Dakar 2023: Belgen top in Classic en bij de trucks

In Saoedi-Arabië is er niet alleen plaats voor de reguliere snelheidswedstrijd in de woestijn, maar ook de regularity met de klassieke voertuigen lokt heel wat deelnemers. De ‘Classics’ hebben er ondertussen twee ritten opzitten en het minste wat we kunnen zeggen is dat de Belgen het erg goed doen, met drie combinaties in de top 5. Ook bij de Trucks, is er een Belg in goede doen.

Foto’s: © Pers VR Racing en Igor Bouwens

Achter de Spaanse leiders Juan Morera en Lidia Ruba (Toyota), vinden we Dirk Van Rompuy en Christiaan Michel Goris in hun VR Racing Toyota Hilux op een tweede plaats, twee plaatsen beter dan de familie Claeys, ook in een Toyota en op de vijfde stek zien we Erik Qvick en Jean-Marie Lurquin, in de tweede Japanse bolide van de formatie VR Racing. 

We zijn inderdaad goed gestart”, aldus Dirk Van Rompuy bij Autosportwereld.be. “We pakken het voorzichtig aan, maar houden wel goed het ritme. De ritten zijn van meet af aan een uitdaging en er staat ons nog heel wat te wachten. De strijd is zeker nog niet gestreden, maar onze voorlopige tweede plaats is uiteraard erg leuk.” 

Zwaargewichten

Bij de vrachtwagens leidt de Tsjech Loprais in zijn Praga, terwijl onze landgenoot Igor Bouwens in zijn Iveco knap zevende is. 

En dan heb ik niet eens echt gas gegeven”, zegt Bouwens. “Ik heb niet de indruk dat ik harder rij dan vorig jaar, integendeel zelfs. Maar de anderen vallen zomaar uit. Het parcours was dan ook niet normaal. Zoveel rotsen en stenen!  Kort na de start kwam Gert Huzink me voorbij gevlogen. Maar een uur later zag ik hem stilstaan aan de kant. Die mannen rijden zó hard tegen elkaar. Wij doen daar niet aan mee. Er waren er met drie lekke banden. Je hebt maar twee reservewielen bij en dus moet je dan verder op de velg. Wij hebben tot dusver nog niet één kapotte band gehad. Vanavond gaan we ze preventief vervangen. Het is een rare rally. Ik zag er veel aan de kant staan en dacht: straks ben ik nog de enige die aan het rijden is. Maar toch was ik verbaasd toen ik in het bivak te horen kreeg dat ik de vijfde tijd had gereden. 44ste na de proloog, dan 12de, nu 7de in de stand. We gaan proberen het zo te houden.”

Dakar 2023. Igor Bouwens, Syndiely Wade, Ulrich Boerboom. Iveco T-Way. Saoedi-Arabië. Etappe 2: Sea Camp-Alula. 02-01-2023. Foto vrij van rechten via Fotop.