WRX 2023: terug naar Mettet

Vandaag werd de kalender voor het FIA Wereldkampioenschap rallycross bekend gemaakt. Dat het kampioenschap niet meer naar Spa zou trekken kon u eerder reeds lezen op Autosportwereld, maar België blijft wel één van de haltes in 2023.

Het verdwijnen van Spa betekent inderdaad niet dat het wereldkampioenschap niet meer naar België komt. Het Circuit Jules Tacheny te Mettet is terug van weggeweest en zal de deelnemers begin augustus ontvangen, meer bepaald tijdens het weekend van vijf en zes augustus.

Er zijn nog enkele opvallende “nieuwkomers”. Zo is ook het Britse Lydden Hill, niet ver van Dover, er opnieuw bij en prijkt de Estering in het Duitse plaatsje Buxtehude nabij Hamburg terug op de kalender.

Er zijn ook weer de vertrouwde Europese categoriën die hier en daar het wereldkampioenschap vervoegen. Sterker nog, het Europese kampioenschap begint net als in 2022 in mei in het Hongaarse Nyirad. Dat is een kleine maand vroeger dan het wereldkampioenschap dat in juni zal aanvangen in het Noorse Hell. Het geeft nieuwe teams in het WK extra tijd om zich klaar te stomen.

De laatste wedstrijden gaan door in Zuid-Afrika (oktober) en op een nog te bepalen plek in het werelddeel Azië (november).

Verder is er vanaf 2023 een Europese titel verbonden aan de categorie RX2e, de klasse waar onze landgenoot Viktor Vranckx dit jaar kampioen werd.

En ook het formaat ziet er opnieuw wat traditioneler uit. Er zullen opnieuw vier reeksen worden gereden, de zogenaamde progressie race valt weg. De (halv finales gaan terug door met zes wagens. Van het formaat van 2022 blijft nog wel de Superpole over.

Uw internationale rallycross kalender voor 2023 :Lokatie/CategorieWRXEuro RX2eEuro RX1Euro RX3
20-21 mei Nyirad (Hongarije)xx
17-18 juni Hell (Noorwegen)xxxx
1-2 juli Höljes (Zweden)xxxx
22-23 juli Lydden Hill (Engeland)xx
5-6 augustus Mettet (Circuit Jules Tacheny, België)xxx
26-27 augustus Montalegre (Portugal)xxx
9-10 september Buxtehude (Estering, Duitsland) xxxx
21-22 oktober Kaapstad (Zuid-Afrika)x
25-26 november TBA (Azië)x