Uithouding: ACO en FIA geven meer inzicht in de toekomst van de discipline

Vandaag kwam het FIA World Motor Sport Council samen in het Italiaanse Bologna en het besprak daar onder meer de visie op de endurance voor de volgende jaren.

2023

  • Het verwarmen van banden wordt niet meer toegelaten in het FIA World Endurance Championship en de European Le Mans Series. De Asian Le Mans Series volgen hierin vanaf 2024.
  • Constructeurs mogen niet meer dan twee wagens aanmelden voor het FIA Hypercar World Endurance Manufactureres’ Championship. Indien ze toch meer auto’s inzetten, dan komen deze extra bolides uit in de World Cup voor Hypercar Teams.
  • In het FIA WEC worden de prestaties van de Gibson-motor voor de LMP2-wagens vanaf volgend jaar met 10kW en 500 toeren verminderd. Dit gebeurt om een betere balans te vinden met de Hypercar-klasse. In ELMS zal de motor ongeveer 15kW aan vermogen winnen in vergelijking met dit jaar.

De verdere toekomst

  • Gezien het succes van Hypercar, bestaat de kans dat vanaf 2024 enkel nog deze topklasse en de dan debuterende LMGT3-klasse tot het FIA World Endurance Championship worden toegelaten.
  • LMP2 blijft echter een cruciale rol in de langeafstandswedstrijden innemen als snelste klasse in zowel de European als de Asian Le Mans Series. Zo zullen er vanaf 2024 minstens 15 LMP2-wagens aan de start mogen komen van de 24 Uur van Le Mans. De nieuwe generatie aan LMP2-bolides zien we vanaf 2026 racen.
  • De nieuwe generatie van LMP3 wordt uitgesteld naar 2027.
  • LMGT3 wordt gebaseerd op klantenteams met een sportief reglement in de geest van Pro-Am en een unieke bandenleverancier. Dee constructeurs zullen de carrosserie mogen aanpassen. LMGT3 zal, zoals Hypercar, sensoren voor het koppel moeten gebruiken om live de prestaties van de aandrijving in de gaten te houden.