BRC Spa: terugblik van Lander Dhaene

De jonge West-Vlaming Lander Dhaene was een van de weinige Vlamingen aan de start van de slotmanche van het Belgian Rally Championship, de Spa Rally, en de student Motorsport Engineering deed na afloop van de wedstrijd zijn verhaal.

Omdat François Geerlandt, mijn vaste corijder zijn been gebroken had, moesten we forfait geven voor de Condroz. Ik had nog wel de mogelijkheid om de mooie Spa Rally als alternatief af te werken,  weliswaar met een andere copiloot, met name Isi Lemahieu. Hij is een gemotiveerde copiloot en tevens een jonge zelfstandige. Dit jaar, tijdens zijn debuutjaar, slaagde hij erin om Belgisch kampioen copiloot te worden bij de Historics.”, doet Dhaene het verhaal van de aanloop naar de Spa Rally.

“Tijdens de verkenningen was het al snel duidelijk dat het parcours niet van de poes was. Op sommige proeven zoals Bruyère en Theux volgen de nota’s heel snel op elkaar. De proeven zijn wel prachtig, heel natuurlijk en een perfect evenwicht van smalle en brede snelle stukken. De hele zaterdag was het zoeken naar het juiste tempo en vertrouwen. De tijden waren teleurstellend, maar ik was dan ook veel te voorzichtig. Om even te duiden, het was al van Ieper geleden dat ik nog in een rally-auto gezeten had. Daarnaast zaten enkele crashes eerder dit seizoen ook nog in het achterhoofd. Het is wel frustrerend als je weet dat je verre van je eigen kunnen aan het presteren bent.”

Op zondag ging het dan wel beter voor de student. “Om een voorbeeld te geven, we verbeteren onze tweede passage op proeven als Fays met 10 Seconden, op Charneux met 8 seconden en op Theux met maar liefst 21 seconden…. Doch nog niet genoeg om vooraan mee te draaien. Moraal van het verhaal: we moeten meer kilometers afleggen. We zijn wel blij om aan de finish te staan en werden 29ste algemeen en vierde Clio in onze klasse.

“Ik wil mijn partners, mijn copiloten en iedereen die bij het project betrokken was, nogmaals bedanken en geef afspraak volgend jaar!”