F1 Silverstone: Hamilton pakt recordzege, Verstappen tweede na tactisch steekspel

Wisselvallig weer maakte van de Silverstone GP een heerlijk kijkstuk. Lewis Hamilton (Mercedes) reed een dijk van een race en won voor de negende maal de Grand Prix van Engeland in Silverstone. Max Verstappen (Red Bull) eindigde als tweede dankzij sterk werk van zijn team en blijft WK-leider.

Foto: © Mercedes F1

Al van bij de start zat het spel op de wagen. Max Verstappen startte goed en ging voorbij Lando Norris (McLaren), maar de WK-leider vond zijn snelheid niet en moest de beide McLaren al snel voorbij laten. Ondertussen nam Hamilton de leiding over van zijn teamgenoot bij Mercedes, George Russell, waarna ook de regen haar opwachting maakte. Hamilton vond geen grip meer en zo nam Norris, die even voordien ook reeds Russell te grazen nam, de leiding in handen. Ook Oscar Piastri (McLaren) ging voorbij aan de beide Mercedes. Norris reed nu op één, gevolgd door zijn teamgenoot Piastri. Bij het wisselen naar regenbanden werden de kaarten evenwel herschud. Piastri bleef een ronde langer buiten dan de concurrentie, waardoor hij veel tijd verloor en de leiding weer naar zijn teamgenoot ging.

Max Verstappen (Red Bull Racing) timede zijn pitstop wel perfect en reed zo weer naar een voorlopige podiumplaats.

Strategie bij Red Bull en ijzersterke Hamilton

George Russell gaf ondertussen op met problemen aan het watersysteem van zijn Mercedes. Bij het wisselen van de intermediates naar slicks kantelde de race weer. Hamilton reed naar de leiding, voor Norris en zij kozen beide voor softs, terwijl Max Verstappen voor harde banden opteerde. De Nederlander kon nog voorbij Norris, maar Hamilton was te sterk.

De Brit won zo voor de negende keer op Silverstone, wat meteen een record is. Deze emotionele zege was ook de eerste overwinning in bijna drie jaar. Max Verstappen (Red Bull) werd tweede, Lando Norris (McLaren) derde, Oscar Piastri (McLaren) vierde, Carlos Sainz (Ferrari) reed als vijfde over de meet, voor een sterke Nico Hülkenberg (Haas), Lance Stroll (Aston Martin), Fernando Alonso (Aston Martin), Alexander Albon (Williams) en Yuki Tsunoda (RB).

In de WK-stand doet Verstappen een goede zaak, met nu 84 punten meer dan Lando Norris en 105 meer dan Charles Leclerc (Ferrari). Over twee weken is er de Grand Prix van Hongarije.