FIA WEC 2025: Aston Martin naar Le Mans met twee Valkyrie AMR-LMH, ook FIA WEC en IMSA op het programma.

Aston Martin en Heart of Racing zullen in 2025 met twee Valkyrie AMR-LMH hypercars deelnemen aan het FIA World Endurance Championship en dus ook aan de 24 Uur van Le Mans. De Valkyrie AMR-LMH test ondertussen verder, niet alleen met het oog op het programma in FIA WEC, maar ook in de optiek om aan het IMSA WeatherTech SportsCar Championship deel te nemen.

Aston Martin en Heart of Racing keren in 2025 terug naar de topklasse van de 24 Uur van Le Mans met twee Valkyrie AMR-LMH hypercars, waarmee het Britse sportwagenmerk voor het eerst sinds 1959 een poging zal ondernemen om de beroemde uithoudingsrace te winnen.

Aston Martin is dus van plan om met twee Valkyrie AMR-LMH aan het FIA World Endurance Championship in 2025 deel te nemen, mits de inschrijving wordt geaccepteerd. Die beslissing volgt op een wijziging in het reglement door de organisator van het Le Mans evenement, de Automobile Club de l’Ouest en het bestuursorgaan van de sport, de FIA, waarin staat dat elke deelnemende fabrikant vanaf 2025 met ten minste twee auto’s moet deelnemen in de Hypercar-klasse. De nieuwe regel werd eerder aangekondigd tijdens de officiële persconferentie voorafgaand aan de 24 Uur van Le Mans.

De Valkyrie AMR-LMH met geoptimaliseerd koolstofvezel chassis zal gebruikmaken van een aangepaste versie van de 6,5-liter atmosferische V12-motor van Cosworth die oorspronkelijk werd geproduceerd voor de Valkyrie productie-auto, die standaard tot 11 000 omwentelingen per minuut draait en meer dan 1000 pk ontwikkelt. De krachtbron wordt verder verbeterd om te voldoen aan de Balance of Performance-eisen van de hypercarklasse en is ontwikkeld om de uitdagingen van de langeafstandscompetitie op topniveau te doorstaan. Deze Aston Martin is geen hybride wagen.

De ontwikkeling van de Valkyrie AMR-LMH is ondertussen al in een vergevorderd stadium. De integrale systemen zijn onlangs op het circuit geëvalueerd in Aston Martin’s testfaciliteit in Silverstone en op het circuit van Portimao in Portugal.

Aston Martin en Heart of Racing plannen ook een IMSA WeatherTech Sportscar-programma voor de Valkyrie AMR-LMH, om in de GTP-klasse van de Amerikaanse uithoudingsserie te rijden. Dat programma wordt uitgevoerd vanuit het hoofdkantoor van Heart of Racing in Phoenix, Noord-Amerika.

Aston Martin’s deelname aan de Hypercar-klasse zorgt ervoor dat de Britse sportwagenfabrikant aanwezig zal zijn in alle geledingen van de uithoudingsraces, van GT4, over GT3 tot de Hypercar-klasse. Aston Martin is overigens de enige constructeur die deelneemt aan alle niveaus van sportwagen- en GT-races (van Hypercar tot GT4) en het FIA Formula 1 World Championship.