FIA WEC Le Mans 24 – Tom Van Rompuy: “Ik ben heel fier om een Corvette te besturen”

Tom Van Rompuy staat aan de vooravond van zijn tweede 24 Uur van Le Mans. Vorig jaar, bij het honderdjarig bestaan, maakte hij met de DKR Engineering Oreca kennis met het Franse circuit en mocht hij met Maxime Martin en Ugo de Wilde op het derde podiumtrapje van LMP2 Pro-Am plaatsnemen. Dit jaar betwist Tom het volledige wereldkampioenschap uithouding met een Corvette Z06 LMGT3.R van TF Sport, als teamgenoot van Rui Andrade en Charlie Eastwood, in de nieuwe LMGT3-klasse.

(Foto’s: © Corvette)

Sinds 2000 heeft Corvette, met uitzondering van het Covid-jaar 2020, aan elke editie van de 24 Uur van Le Mans deelgenomen en negen keer won de constructeur zijn klasse. Het bewijst de nauwe band van de Amerikaanse sportwagenbouwer met de Franse etmaalrace en de legendarische wagen zit daarom ook stevig in de harten van de toeschouwers.

“Het is heel speciaal om met een Corvette in Le Mans aan de start te komen.” begint Tom het gesprek. “Ze hebben een rijke geschiedenis in Le Mans en in de endurance. Corvette heeft hier al meerdere malen gewonnen en je voelt de drive vanuit Corvette en TF Sport om de normen en waarden die het merk uitstraalt hoog te houden en zo goed mogelijk te presteren. Ik ben echt fier om een Corvette te besturen en we gaan proberen om zondag op het podium te eindigen!”

Kan je een vergelijking maken tussen de LMP2 van vorig jaar en de LMGT3 waarmee je dit jaar rijdt?

“Het is totaal verschillend. Met een LMP2 zit je met een volledig andere constructie met veel meer downforce. De bochtensnelheden liggen daardoor ook veel hoger. De LMP2-wagens beschikken ook over remmen uit carbon waardoor het remmen fenomenaal is. Het neemt niet weg dat zowel LMP2 als LMGT3 enorm competitief zijn. Ik heb de indruk dat de mensen die de BoP opstellen goed hun werk hebben verricht en ik verwacht dat het echt een heel spannende strijd gaat worden tijdens de 92ste editie van de 24 Uur.

Speelt de ervaring met LMP2 in je voordeel wanneer je nu in je Corvette gedubbeld wordt door de proto’s?

“Ik denk het wel. Vorig jaar zat ik qua snelheid in de middelste klasse van de drie. We werden ingehaald door de snellere wagens uit Hypercar en we dubbelden zelf de GT-klasse. Nu zullen meer wagens me voorbij gaan. De ervaring van 2023 gaat zeker een rol spelen om goed de inschattingen te maken.”

Jullie behaalden een achttiende plaats in de kwalificatie, wat ongetwijfeld onder de verwachtingen was. Hoe verliepen de sessies tot nu toe?

“Charlie (Eastwood) was in de slotfase van de kwalificatie net aan een snel rondje bezig toen de rode vlag werd gezwaaid. Het is spijtig want we hadden zeker gehoopt om aan de Hyperpole deel te nemen. Het neemt niet weg dat het een 24-uursrace is en als er één format is waarin je de kans hebt om terug te vechten is het dit.”

“De testdag en de trainingen zijn goed verlopen, maar we zijn nog zoekende om de wagen helemaal comfortabel te maken, zodat je als rijder niet steeds het gevoel hebt dat je op het randje zit.”

Hebben jullie nog getest na de manche in Spa?

“Ikzelf niet, maar het team heeft in Silverstone nog wel twee testdagen afgewerkt. Het waren, zeg maar, ontwikkelingstesten gericht op de betrouwbaarheid. We hebben vanuit de Verenigde Staten updates gekregen in functie van de betrouwbaarheid en waarmee Corvette al langer bezig was. Laat ons hopen dat deze updates hun job doen, zodat we op mechanisch vlak een feilloze wedstrijd kunnen afwerken en we zo onze auto en team kunnen laten spreken voor een mooi resultaat.”