FIA WEC Le Mans 24: Maxime Martin “de parade gaat echt iets gek worden”

Met acht deelnames op zijn palmares en winst in GTE Pro in 2020 is Maxime Martin de perfecte gids om Valentino Rossi te begeleiden bij zijn eerste 24 Uur van Le Mans. De Brusselaar en de motorlegende delen de #46 BMW M4 GT3 van Team WRT met Ahmad Al Harthy uit Oman.

(Foto’s: © BMW M Team WRT)

Nadat ze met een vierde plaats in Qatar aan het seizoen begonnen, werd de #46 BMW in Imola mooi tweede achter hun teamgenoten met de #31 van Team WRT. In Spa was de equipe echter het slachtoffer van een ongeval tussen twee Hypercar waardoor ze al vroeg uitvielen. Door deze resultaten staat het trio Martin-Rossi-Al Harthy na drie manches vierde in de tussenstand om het kampioenschap. We spraken Maxime op woensdagmorgen, voor de trainingen van start gingen.

Maxime, hoe verliep de testdag voor jullie?

“Goed en we hebben ons programma zonder problemen kunnen afwerken. De condities waren prima en de piste was zondag redelijk proper. Qua prestaties is het moeilijk in te schatten waar we ons bevinden. Op zo’n test weet je namelijk nooit wie met welke hoeveelheid brandstof rijdt en of men op zoek ging naar een snelle chrono.”

Ligt het Circuit de la Sarthe de BMW M4 LMGT3 en wat is het verschil tussen het rijden met een M4 in het FIA WEC en in GT World?

“Het is heel moeilijk te zeggen waar we staan in het LMGT3-veld. We hebben een lange wielbasis, wat ook goed is voor de snelle bochten, en zo zijn er wel wat in Le Mans. Op vlak van rijden met de M4 in de verschillende kampioenschappen is er weinig verschil. Je moet je uiteraard wel aanpassen aan de banden, want hier staat de wagen op banden van Goodyear en in GT World werken we met Pirelli. Ook het vermogen is wat anders. Dat zijn eigenlijk de enige echte verschillen voor ons.”

Wat vind je van de kleuren van beide M4 van Team WRT?

“De #31 is met de rode kleuren een echte hommage aan de BMW van Luigi Racing uit de jaren ’70 en dat is schitterend! Wij hebben ongeveer dezelfde livery op de #46, maar bij ons is het wit met blauw verweven. Het is heel mooi om in zo’n prestigieuze wedstrijd als Le Mans de art-cars te zien en het combineert het heden en het verleden.”

En de parade van vrijdag aan de zijde van een icoon als Valentino Rossi?

“De parade is zo al iets uitzonderlijks en ik denk dat het deze keer nog intenser zal zijn. Ik verwacht dat het echt iets gek gaat worden.”