FIA WEC Le Mans 24 – Laurens Vanthoor: “In andere topsporten is voeding van belang, dus waarom in de autosport niet?”

Laurens Vanthoor is een sportman in hart en nieren en dat blijkt niet alleen op de piste. De Limburger van 33 leidt bijna halverwege het autosportseizoen zowel het FIA WEC en de Intercontinental GT Challenge, in beide gevallen uiteraard met Porsche. Vanthoor leeft ook echter naast de piste als een topsporter. Autosportwereld had een gesprek met Laurens Vanthoor in de aanloop naar de 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans.

Foto’s: Porsche en LV press

Ik hou inderdaad van sport en zeker van fietsen, al moet ik nu wel het aantal trainingsuren minderen. Het is vooral in het tussenseizoen dat je je conditie opbouwt”, vertelt de rijder van de Porsche Penske Motorsport Porsche 963 in de aanloop naar de grootste race van de wereld. “Ik train regelmatig met profrenners en dan leer je heel veel bij. Uiteraard over de fietsen zelf, want ik hou wel van mooie technologie, zo rijd ik nu met een BMC in het kader van een sponsorovereenkomst, maar je steekt in de gesprekken met die professionele coureurs ook veel over voeding op. Ik vind persoonlijk dat het belang van voeding in de autosport nog behoorlijk onderschat wordt. Uiteraard vergt fietsen of triatlon meer van een lichaam dan autosport, maar je mag onze sport zeker niet onderschatten. Zeker in wedstrijden van dit kaliber zijn je fysieke conditie en je voeding een belangrijke factor die maken dat je langer optimaal geconcentreerd kan blijven of op het einde van de race nog dezelfde tijden kan draaien als in het begin van de wedstrijd.”

Ervaar je dat zelf?

“Vorig jaar reed ik hier elf uur, maar ik voelde me niet uitgeput. Uiteraard ben je moe, maar ik was niet leeg. Alles draait om het voeden van je lichaam, wat identiek hetzelfde is als benzine voor de racewagen. Je kapt ook niet om het even wat in de auto voor het racen. Ik ben inderdaad intens met die voeding bezig, in die mate dat ik vooraf zelf mijn eten bereid en het diepgevroren mee naar hier breng en dan zelf klaarmaak. Uiteraard moet het zeer evenwichtige voeding zijn, met voldoende koolhydraten, maar zeker geen snelle suikers. Ik weeg ook alles en eet tot op de gram wat kan en moet. Kijk, als het in andere topsporten zo gaat, met name in het wielrennen en de triatlon, waarom zou het dan niet werken in de autosport op hoog niveau. We verkopen ons toch als topsport? Bovendien is er het aspect van het gewicht van de rijders. Ik weeg nu 66 kilogram en in FIA WEC werken we niet met een minimumgewicht voor rijder én wagen, dus dat is belangrijk. Goede voeding zorgt er tot slot ook voor dat je weinig lichaamsgewicht, lees vocht verliest tijdens de race, wat ook tot een betere prestatie bijdraagt. Niet iedereen volgt me in mijn aanpak, dat mag uiteraard, maar voor mij werkt het en dat is belangrijk.”

Het gewicht van rijders is inderdaad een discussiepunt achter de schermen, want naar gelang de bronnen is tien kilogram lichaamsgewicht gelijk aan twee tot vier tienden van een seconde winst of verlies per ronde, naar gelang de lengte van de omloop. Het feit dat in het FIA WEC en in heel veel andere competities het gewicht van de rijder niet of niet volledig in rekening gebracht wordt, heeft dus invloed op de prestaties.

Heb je dan een guilty pleasure?

Ja, koffie, al probeer ik me wel tot een koffie of drie à vier per dag te beperken.”

Sportief is Laurens Vanthoor dus leider in het FIA WEC, samen met André Lotterer en Kevin Estre. Zij delen het stuur van de Porsche 963 met startnummer #6 in de kleuren van Porsche Penske Motorsport. Het trio won de openingsrace van het kampioenschap in Qatar en finishte vervolgens tweede in zowel Imola als Spa. Ze tellen na drie wedstrijden 74 punten, tegen 52 voor Callum Ilott en Will Stevens.

Indien Laurens Vanthoor de 92ste editie van de 24 Uur van Le Mans zou winnen, wordt hij de eerste Belg sinds Jacky Ickx in 1982, toen ook met Porsche, die de grootste race ter wereld winnend kan afsluiten.