WRC: eindelijk blauwdruk voor toekomst topklasse, Thierry Neuville tevreden

De FIA World Motor Sport Council is gisteren, dinsdag 11 juli, bijeengekomen voor zijn tweede vergadering van 2024. De vergadering werd voorgezeten door President Mohammed Ben Sulayem en richtte zich onder meer op de toekomst van het WRC en er werd besloten om te opteren voor een technische stabiliteit overeengekomen van FIA Wereldkampioenschap Rally tot en met 2026.

Foto: Hyundai

Alle belanghebbenden van de sport zijn het eens geworden over de technische stabiliteit voor de seizoenen 2025 en 2026 van het FIA World Rally Championship. De World Council heeft bevestigd dat, na uitgebreide feedback en discussies, het WRC Technisch Reglement voor Rally1- en Rally2-auto’s voor de komende twee jaar ongewijzigd blijft. 

Alle belanghebbenden werken ook samen aan de richting van de reglementen voor 2027 en daaropvolgend. Deze reglementen zullen ter goedkeuring worden voorgelegd op de bijeenkomst van de FIA World Council in december.

FIA-president Mohammed Ben Sulayem toonde zich dan ook tevreden: “Het WRC is enorm belangrijk voor de FIA, het is het hoogste niveau van de rallydiscipline en ik heb de afgelopen weken veel gesprekken gevoerd met de fabrikanten over de toekomst van het WRC. Het is nu duidelijk dat we allemaal technische stabiliteit nodig hebben voor de komende twee jaar, maar tegelijkertijd is het belangrijk voor de FIA dat we bij het bieden van deze stabiliteit ervan mogen uitgaan dat de fabrikanten ook aan boord blijven.

Thierry Neuville, in de kleuren van Hyundai Motorsport, reageerde ook: “Het is goed om vandaag te horen dat we de stabiliteit hebben waar de teams om hebben gevraagd en uit de vergaderingen die we in Sardinië hebben gehad, lijkt het erop dat er een aantal interessante voorstellen op tafel liggen voor de toekomstige ontwikkeling van de sport. Daarnaast beloven de verhoogde promotie-inspanningen van de FIA dat ze het profiel van onze sport zullen verbeteren en meer waarde zullen bieden aan alle belanghebbenden. Als rijder ben ik verheugd over de veranderingen die onze band met fans wereldwijd niet alleen zullen behouden, maar zelfs zullen versterken, zodat de sport blijft groeien en bloeien.”

Om continuïteit en stabiliteit in het Junior WRC-kampioenschap te garanderen, werd de verlenging van het exclusieve contract voor de levering van de auto (M-Sport Poland Ford Fiesta Rally3 EVO) voor het seizoen 2025 goedgekeurd.