FIA WEC Le Mans 24: Toyota bovenaan in eerste vrije training, Dries Vanthoor derde

Om 14u00 gingen de wagens het Circuit de la Sarthe de baan op voor een eerste vrije training van drie uur. Brendon Hartley liet met de #8 Toyota GR010 – Hybrid de snelste rondetijd (3:26.013) optekenen, met een halve seconde voorsprong op Callum Illot en de Hertz Team Jota Porsche 963. Dries Vanthoor realiseerde met zijn BMW M Hybrid V8 net voor de finishvlag de derde chrono, die 0,658 seconden trager was. In LMP2 en LMGT3 waren respectievelijk de AO by TF Oreca en een Akkodis ASP Team Lexus bovenaan te vinden.

(Foto’s: © Toyota Gazoo Racing, BMW M Team WRT)

De art-car BMW van BMW M Team WRT, bestuurd door Sheldon van der Linde, Robin Frijns en René Rast, eindigde zevende. Laurens Vanthoor plaatste zijn Penske Porsche 963 op de vijftiende plaats en Stoffel Vandoorne werd met zijn Peugeot negentiende.

De sessie werd tweemaal onderbroken door een rode vlag. Een eerste keer kwam een Lexus op de baan tot stilstand en een tweede keer toen de #2 Cadillac de vangrail raakte aan Tertre Rouge en nadien met een beschadigde voorkant verder kon.

In LMP2 sloot de DKR Engineering Oreca van Mattschull-Binder-Hörr af op plaats elf algemeen en als vierde in Pro-Am.

De jonge Fransman Esteban Masson liet met zijn Lexus de beste chrono (3:57.808) in LMGT3 optekenen. De Iron Dames Lambo eindigden elfde, de #46 Team WRT BMW werd in handen van Rossi achttiende en de TF Sport Corvette van onder meer Tom Van Rompuy twintigste.

Een klassement van de vrije training zegt uiteraard weinig. Om 19u00 volgt de kwalificatie waarna we weten wie op donderdag de Hyperpole mag betwisten.

Resultaten