FIM EWC Spa: Yart Yamaha domineert eerste vier uur in Spa.

Om drie uur deze namiddag startte in de Belgische Ardennen de tweede race van het WK Endurance voor motoren. Yart Yamaha trok de uitstekende vorm door en leidt momenteel de race.

De eerste ronden waren zoals altijd in de endurance hectisch. Markus Reiterberger (BMW Motorrad kende een uitstekende start en ging meteen aan de leiding. Enkele ronden lang zagen we hem in een mooi duel met Niccolò Canepa (Yart Yamaha). Toen deze hem uiteindelijk voorbijging werd het gat steeds groter. De rijders vertelden in een interview al dat ze blij zijn met hoe het loopt, maar blijven pushen. Een rampscenario zoals in Le Mans (waar ze vielen terwijl ze aan de leiding reden) wil het team absoluut vermijden. Canepa wist ook te vertellen dat ze wegens een andere strategie ook een extra pitstop moeten maken. Ook zei hij last te hebben van de schouder. Door de warmte was er weinig grip op het circuit aldus verschillende rijders.

We zagen ook al enkele valpartijen waaronder Florian Marino (KM99). Zoals veel rijders op voorhand al aanhaalden, is een valpartij nefast in dit verkorte format. Net zoals in Le Mans kende het F.C.C. TSR Honda team een absolute pechdag. Al bij de start ging het fout: de versnelling werkte niet waardoor Alan Techer maar vijtiende reed. De Fransman reed wel toptijden waardoor hij na een halfuur alweer aansloot bij de top vier. Na de eerste rijderswissel verruilde hij zijn plaats voor Josh Hook. De kersverse vader reed weliswaar tragere tijden maar bleef in de top drie. Tot hij na anderhalf uur de voorkant verloor en de motor in de grindbak verdween. Na de val bleef het team problemen hebben waardoor een goed resultaat onmogelijk lijkt. Hoewel BMW Motorrad consistent in de top drie reed, kreeg het Luikse team een klap te verduren toen Sylvain Guintoli plots geen grip meer had en er reparaties nodig waren.

Superstock

In de superstock zagen we meer positiewissels. Team Aviobike reed het eerste uur vlot aan de leiding, maar kreeg het lastiger naarmate de wedstrijd vorderde. Chromeburner Honda kwam steeds dichter en nam ook even de leiding. De twee teams bleven wisselen van positie wegens verschillende strategie. Ook National Motos en Honda No Limits mengden zich in de debatten.

Ook in de Superstock zagen we verschillende valpartijen. Onder andere de Belg Kévin Kaut viel met zijn Yamaha. Ook TRT27 AZ Moto en Pitlane Endurance-JP3 gingen tegen de grond.

Tot dusver waren er twee opgaves: TRT 27 AZ Moto en WÓJCIK Racing Team 777 na een zware crash.