Porsche Carrera Cup Benelux Zandvoort: debuut van Kalle Rovanperä en eerste thuisrace voor de Nederlanders

Een kleine maand na de spectaculaire openingsmanche van de Porsche Carrera Cup Benelux op Spa-Francorchamps, voor meer dan 88 000 toeschouwers, trekt de snelste merkencup van de Benelux nu naar een tweede klassieke afspraak op de internationale autosportkalender: het DTM op Circuit Zandvoort. 23 identieke Porsche 911 GT3 Cup – Type 992 – zullen er het publiek opnieuw op schitterende autosport trakteren, niet in het minst door de aanwezigheid van een zekere Kalle Rovanperä, die zijn debuut in de competitie maakt. Maar opgelet, de andere deelnemers en met name de vele Nederlanders die hun eerste van twee thuisraces afwerken, zullen het de Fin niet makkelijk maken.

Foto: Ivan Tarantsov

Even terug naar Spa-Francorchamps, waar Benjamin Paque (D’Ieteren Luxury Performance) en Dirk Schouten de zeges onderling verdeelden en beide jonge talenten zo meteen aangaven er te staan voor de titelstrijd 2024. Maar zij zijn zeker niet de enigen. In de Belgische Ardennen zagen we nog heel wat andere kandidaten op succes en dan niet in het minst de Zweed Robin Knutsson in de kleuren van NGT Racing, die na de passage in Spa evenveel punten telt als Dirk Schouten, maar uiteraard één zege minder telt.

Er zijn ook heel wat Nederlanders die op eigen bodem nog beter zullen willen doen dan tijdens het Belgische openingsweekend. Uiteraard gaat het dan om de nummer drie in de puntenstand, de routinier Paul Meijer (Hans Weijs Motorsport), maar ook Sacha Norden (JW Raceservice), die knap vijfde staat voor aanvang van het weekend aan de Noordzee. Ook Sam Jongejan (Team RaceArt), Niels Langeveld (Q1 Trackracing) en Nick Ho (PG Motorsport) zullen hun vel voor eigen publiek duur verkopen. Al zullen ook Kobe Pauwels (D’Ieteren Luxury Performance) en Valters Zviedris (Q1 Trackracing) niet willen onderdoen. Die twee laatsten zijn op dit ogenblik ook de nummers één en twee in de tussenstand van het Rookie Championship, voor Jurriaan De Back (JW Raceservice).

Noteren we ook dat in de PRO-AM klasse Jani Käkelä (39 Racing), als leider naar Circuit Zandvoort komt, maar dat ook hij de hete adem van een Nederlander in zijn nek voelt, met name die van Jules Grouwels (Team RaceArt).

Gastrijders zijn er dit weekend ook bij, met name Niels Troost die met Team GP Elite zijn comeback in de competitie maakt, terwijl Colin Jamie Bönighausen debuteert in de kleuren van Bas Koeten Racing, een team dat een comeback maakt en in het verleden onder meer de jonge belofte Loek Hartog lanceerde.

Inderdaad, onze eerste van twee weekends in Nederland zal voor heel wat van de thuisrijders extra spannend worden. Vergeet ook niet dat onze competitie heel wat Nederlandse teams telt en ook voor hen is deze afspraak erg belangrijk”, weet Series Manager Olivier Aerts. “En dat zeker gezien het prestigieuze weekend aan de Noordzeekust, in het kader van de Nederlandse DTM-manche. We verwachten weer heel veel volk in de tribunes. Ik denk dat iedereen van de Porsche Carrera Cup Benelux-familie erg naar de tweede afspraak van het seizoen uitkijkt.

Uiteraard is er in Zandvoort ook het debuut van Kalle Rovanperä, de 23-jarige Fin, die in 2022 en 2023 wereldkampioen rally werd. Rovanperä wil duidelijk ook op circuit naam maken, naast de rallysport en het driften en hij opteert in die context voor de Porsche Carrera Cup Benelux en RedAnt Racing.

Al deze rijders staan voor een mooi weekend, met twee vrije trainingen van veertig minuten op vrijdag (13u50 en 18u15), terwijl op zaterdag de startorde van beide races bepaald wordt en dat met één kwalificatiesessie van 35 minuten om 9u00. Zaterdagnamiddag om 16u45 start de eerste race, over 30 minuten plus één ronde, terwijl de tweede afspraak zondag om 10u35 groen licht zal krijgen.   

Streaming races: youtube en carreracupbenelux.com 

Live timing: carreracupbenelux.com