Solar Challenge: Belgische Solar team test op Vlaamse wegen

Ter voorbereiding van de meest extreme Solar Challenge ter wereld reed het Innoptus Solar Team vandaag meerdere kilometers door Leuven met hun zonnewagen, die afgelopen oktober wereldkampioen werd.

(persbericht)

Gewoonlijk test het studententeam hun zonnewagens op private testbanen waar ze kunnen rijden zonder obstakels of tegenliggend verkeer. In Zuid-Afrika zullen de omstandigheden helaas niet zo optimaal zijn en daarom deden ze vandaag de ultieme test binnen op de wegen van Leuven.

Voorbereiding meest extreme Solar Challenge ter wereld

In september zullen de studenten deelnemen aan de meest extreme Solar Challenge ter wereld in Zuid-Afrika. Hier zullen ze te maken krijgen met grote hoogteverschillen en het is voor deze bergritten dat de zonnewagen vandaag werd getest.

Met een gemiddelde hellingsgraad van 9% vormt de Wijnpersstraat in Leuven een goede benadering voor wat het team te wachten staat op het uitdagende parcours van Zuid-Afrika. Zeker voor de zelfgemaakte elektromotor zullen de steile hellingen gecombineerd met tropische temperaturen een forse uitdaging vormen. Met dank aan de hulp van Stad Leuven konden de studenten in alle veiligheid hun wagen testen in eigen stad. De testen van vandaag verliepen alvast zoals gepland, mits het aanpassen van enkele parameters in de motor kon de zonnewagen zonder enige problemen de helling van de Wijnpersstraat oprijden. Het Belgische team vertrekt begin augustus naar het buitenland met de wagen.