Spa Euro Race: droge piste op slotdag

Er werden minder slechte weersomstandigheden verwacht, maar de hemel boven het circuit van Spa-Francorchamps was nog steeds even grijs voor dit einde van het weekend van de Spa Euro Race. Ondanks eerder frisse temperaturen voor juni, bleef de piste gelukkig droog, en dat bracht ons enkele heftig betwiste treffens…

(persbericht/foto’s: © rallyandracephotos.com)

Met hun twee wedstrijden van 35 minuten op het programma van deze zondag, waren het de Mazda MX-5 Trophy en de Ford Fiesta Sprint Cup die als eersten de baan kozen deze ochtend. In de eerste race zagen we een gevecht op alle fronten binnen de rangen van de Mazda’s. De kopgroep zag Daan De Graaf en Andras Kiraly verdwijnen, die in een ongeval betrokken raakten ter hoogte van de “Pif-Paf”. De wedstrijd werd geneutraliseerd en zou achteraf nooit meer worden herstart. Dat gaf de gelegenheid aan Timo De Graaf om de zege te pakken voor Marcel Dekker en de Belg Delano De Ketele. Wat de Fiesta’s betrof, daar aarzelde Tomas De Backer geen moment en pakte de zege voor een Jenson De Leeuw die de leider als zijn schaduw volgde gedurende de volledige race. Achter hen toonde Nicolas Bever zich de betere van Calvin de Groot in de strijd voor de laagste podiumtrede. Hij won ook het Gold klassement en De Leeuw werd logischerwijze de beste Junior.

Op het einde van de dag werd de tweede race gehouden en daar zagen we Timo De Graaf zijn winst verdubbelen in de Mazda MX-5 Trophy. Daan De Graaf had voor de familie het succes nog groter kunnen maken, maar een Filip Wojtowicz ging hem… op de lijn voorbij na een explosief gereden eindsprint volgend op een laatste neutralisatie in de race! Geen tweede zege voor Tomas De Backer echter in de Fiesta Sprint Cup. De jonge Belg zakte van bij aanvang van de wedstrijd weg in de dieptes van het klassement met technische problemen. Jenson De Leeuw nam deze kans met beide handen aan en reed naar de winst, voor Calvin De Groot en Nicolas Bever. Laatstgenoemde won voor de tweede keer het Gold klassement terwijl De Leeuw het Junior klassement won.

De piste was nog vochtig op het moment dat de Supercar Challenge de start nam voor een wedstrijd van 60 minuten plus één ronde, waarin we een identiek verloop zagen als in de wedstrijd van de vorige dag. De BMW M6 GT3 namen het op tegen meer exotische bolides als de Praga R1 en de Revolution 500 EVO en 427. De Britten Fabby en Kelly moesten met hun Praga helaas opgeven met oververhitte motor. Meerdere incidenten op de baan, waaronder een aanrijding met drie wagens, noodzaakten een lange neutralisatie onder Full Course Yellow. Op het moment van de herstart liet het duo Mex Jansen en Jordin Poland (BMW M6 GT3) zich de kaas niet van het brood eten en reden naar de leiding en voor de tweede maal in het weekend naar de zege. Ze gingen bij het vallen van de finishvlag voor aan de twee Revolution wagens van James Abbott en Nigel Redwood enerzijds, en Ron Fletcher anderzijds. Nagy Kabaz verdubbelde zijn winst bij de Radical met zijn RXC, net als Laurens De Wit en Fabian Schoonhoven (Cupra TCR) bij de  Supersport, en net als de Belgen Chris Voet en Bart Van den Broeck (Alpine A110) binnen Sport.

Het tweede optreden van de Clio Cup Series was nog maar eens volop spectaculair… alleen zorgde een langdurige neutralisatie ervoor dat de wedstrijd niet meer kon worden hernomen voor het vallen van de finishvlag. Net voordat er de aanrijding was tussen de jonge Lucas Cartelle en Knuteirik Knudsen, was David Puget (GPA Racing) erin geslaagd Gabriele Torelli (Rangoni Corse), de winnaar van de vorige dag, te verrassen, en ook Nicolas Milan (Milan Compétition). De drie rijders eindigden in deze volgorde. Het mag gezegd: het spektakel dat deze vijftigtal Clio Cup boden op het circuit van Spa-Francorchamps, werd meer dan gesmaakt!

Het laatste treffen van het weekend was er voor de jonge honden van het GB3 Championship. Hier zagen we een heel verschillend scenario dan dat van de voorgaande dag, een gevolg van de omgekeerde startgrid. Tweevoudig winnaar, de Pool Tymek Kucharczyk (Hitech Pule-Eight) moest deze keer vrede nemen met een vierde plaats, zijn ploeggenoten, de Brit Will McIntyre en de Chinees Gerrard Xie schonken een dubbelzege aan Hitech Pule-Eight. De Amerikaan Noah Ping zorgde voor de laatste podiumtrede voor VRD by Arden.

Race 2 voor de Alpine Elf Cup Series begon met een aanrijding in La Source, wat meteen de alle hoop van de Belg Philippe Bourgois de grond inboorde! Vijf wagens waren betrokken bij het incident dat een onderbreking van de wedstrijd veroorzaakte. Er werd daarna een herstart genomen onder de safetycar. De rijders van de categorie Junior, domineerden opnieuw de debatten. Léo Jousset (Race Cars Consulting), ging naar de leiding, maar kon die niet lang vasthouden want de winnaar van de vorige dag (en tevens leider in het kampioenschap) Charles Roussanne (VPS Racing), ging hem voorbij en pakte een tweede zege van het weekend in Spa. Tom Verdier (Chazel Technologie Course) vervolledigde het podium terwijl Thibaut Bossy (Herrero Racing) winnaar werd in  Challenger. De Franse Belg Laurent Richard deed net hetzelfde in Gentleman. Noteren we ook de podiumplaats van de Belg Chris Voet in deze laatstgenoemde categorie, na zijn twee zeges binnen de categorie in de Supercar Challenge.