MotoGP Italië: Ducati domineert

Ducati monopoliseerde het podium in Mugello, met een dubbelzege voor het Lenovo Ducati fabrieksteam, en een Jorge Martin die de Prima Pramac Ducati op de derde plaats zette.

foto: © motogp.com

De verwachtingen op een spectaculaire wedstrijd waren hoog. Echter, Francesco Bagnaia maakte de perfecte start, nam de leiding met de fabrieks-Ducati en stond deze nooit meer af. De spanning, die moest een trapje lager worden gezocht. Jorge Martin leek op een tweede plaats af te stevenen maar een aanklampende Enea Bastianini kon in de slotmeters van de wedstrijd de Spanjaard nog naar de derde plaats verwijzen en verzekerde zo een Ducati dubbel voor de thuiswedstrijd van de Italiaanse constructeur. Tegen deze overmacht kon Marc Marquez met de 2023 Gresini Ducati machine niet veel meer hopen dan een vierde plaats, net naast het podium. Pedro Acosta pakte met de GasGas Tech3 nog kostbare punten.

Moto2 en Moto3

In Moto2 zette Joe Roberts (OnlyFans American Racing Team) zijn pole om in een mooie zege. Hij hield Manuel Gonzalez (QJMOTOR Gresini) af van de zege, terwijl Alonso Lopez (MB Conveyors SpeedUp) mee op het podium mocht. Barry Baltus (RW Racing GP), kwam niet verder dan een puntenloze achttiende plaats. In Moto3 waas er tengevolge een crash een herstart nodig. In beide gevallen echter schoof David Alonso (CFMOTO Valresa Aspar Team) aar de leiding, om die niet meer af te staan. Collin Veijer (Liqui Moly Husqvarna Intact GP) pakte de tweede plaats en Ryusei Yamanaka (MT Helmets – MSI) mocht voor een allereerste keer op het podium.